Innovation

MIT utvecklar nanopartikelvaccin mot polio

Forskare vid MIT har utvecklat partiklar som innehåller poliovaccin, som kan släppas ut i kroppen vid två separata tillfällen. Foto: Stephany Y. Tzeng et al./MIT
För att polymeren PLGA inte ska brytas ner till glykol- och mjölksyra, vilka skadar viruset och förhindrar kroppen att producera antikroppar, har forskarna även lagt till positivt laddade polymerer till sina partiklar. Dessa suger upp protoner och gör miljön mindre sur. På så sätt kan viruset förbli stabilt i kroppen. Foto: Stephany Y. Tzeng et al./MIT

En enda injektion skulle i framtiden kunna räcka för att göra barn immuna mot polio. Forskare vid MIT har utvecklat ett sätt att kapsla in vaccinet så det släpps ut i kroppen vid flera separata tillfällen.

Publicerad

Polio orsakas av ett virus och kan i värsta fall leda till förlamning. Sjukdomen är utrotad i stora delar av världen, men har inte försvunnit helt. Det beror på att det är svårt att nå och vaccinera barn som bor på avlägsna platser, och ge dem de två till fyra injektioner av vaccinet som behövs för att göra dem immuna, berättar MIT News.

Med ett vaccin som kräver en enda injektion, där vaccinet ändå släpps ut vid flera separata tillfällen, ökar chansen att utrota polio, enligt Ana Jaklenec, forskare på MIT Koch Institute for Integrative Cancer Research och medförfattare till den vetenskapliga artikeln som har publiceras i Pnas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här