Populärteknik

Minisatelliter sänder med mobiltelefon

Satelliten innehållande en mobiltelefon.
Satelliten innehållande en mobiltelefon.

Tre handbollsstora minisatelliter med vanliga mobiler som hjärna är nu på plats i rymden. Radioamatörer världen över hjälper till att ta emot deras signaler.

Publicerad

De tre satelliterna följde med vid en uppskjutning i Nasas regi av en Antares-raket från Orbital Science Corp. Satelliterna som kallas Phonesat är utformade som en kub med en decimeters sida och har en vanlig mobil – en HTC Nexus One med operativsystemet Android – som flygdator.

Meningen med projektet som ingår i Nasas program Small Spacecraft Technology, är att ta reda på hur konsumentelektronik klarar tillvaron i rymden.

Nasas tekniker har lyckats hålla kostnaderna för satelliterna mellan omkring 25 000 och 50 000 kronor genom att använda kommersiell hårdvara och genom att hålla utvecklingsmålen så enkla som möjligt.

Utöver mobiltelefonerna har satelliterna försetts med nödvändig extrautrustning som exempelvis ett paket med litiumjonbatterier samt en radio som klarar kommunikationen ned till marken. I mobilerna har funktionen för att skicka och ta emot samtal och sms däremot inaktiverats.

De tre satelliterna skickar nu information om sitt tillstånd samt bilder tagna med mobilens kamera till jorden. Signalerna skickas på ett amatörradioband på frekvensen 437,425 MHz och Nasa ber radioamatörer världen över att ta emot och vidarebefordra de paket med datatrafik som sänds ut.

Hittills har omkring 200 sådana paket tagits emot. Mer teknisk information kring signalerna finns här.

Bildfiler från satelliterna skickas i portioner och när de väl pusslats ihop kommer de att publiceras bland annat på sajten phonesat.org.

Minisatelliterna beräknas ligga kvar i omloppsbana omkring två veckor.