Digitalisering

Microsofts vd på Sverige-besök: Personlig data ska ses som mänsklig rättighet

Satya Nadella håller tal i Stockholm. Foto: Peter Ottsjö

Satya Nadella har första gången gästat Sverige – och passade förstås på att hylla en hel hoper svenska bolag.

Publicerad

Med tanke på finbesöket var det inte konstigt att det var fullsatt på China-teatern i Stockholm. Satya Nadella, mannen som gjort Microsoft piggt och modernt igen, hade kommit för att berätta om företagets nya svenska datacenter. Men också för att påminna om ansvaret som vilar på dagens teknikbolag. Ny Teknik var på plats – och såg fyra olika nyanser av Nadella.

Samhällsförbättraren

Satya Nadella gjorde ett stort nummer av att Microsoft – och alla andra bolag för den delen – måste göra teknik människor kan lita på. Det handlar om att respektera människors privatliv, skydda individer, småföretag och det allmänna från cyberattacker, samt se till att artificiell intelligens designas med hänsyn till etiska principer.

– Vi måste naturligtvis efterleva (dataskyddsförordningen) gdpr, men ännu viktigare är att bygga system som hanterar personlig data och integritet som mänskliga rättigheter. Vi behöver en digital Genèvekonvention som skyddar de mest utsatta.

Nadella talade också om de två datacenter Microsoft ska öppna i Gävle och Sandviken som starten på en ny era.

– Att öppna en ny region i Sverige känns självfallet väldigt spännande. Men mest spännande är hållbarhetsaspekten. Inte bara att de kommer att drivas till hundra procent med förnybar energi, utan också att de är nollavfallsanläggningar. Med start här i Sverige sätter vi standarden för nästa generations datacenter, sa Nadella och nämnde Vattenfall som en viktig partner.

Publikfriaren

Svenskar älskar att höra hur innovativa de är, hur många fantastiska startups Sverige har, och hur snabbt storbolagen rusar mot det digitaliserade samhället. Satya Nadella gjorde ingen besviken. Under sin dryga halvtimme på scenen hann han namedroppa H&M, Anticimex och Sandvik. Han berättade om hur Kiruna använder Microsofts ar-headset Hololens i sin uppmärksammade flytt av staden.

– Ett annat exempel är Spotify som har ett mycket coolt podcast-verktyg. Spotify använder vår taligenkänning för att omvandla tal till text. Men den mest intressanta egenskapen med detta är att det går att redigera (det som sägs) i ett podcastavsnitt bara genom att byta ut ord i transkriptionen. Då ändras podcasten automatiskt. Det är en demonstration av hur artificiell intelligens kan göra oss mer effektiva...det är en fantastisk innovation från Spotify.

Finast var ändå att Nadella som sista exempel valde att nämna startupbolaget Coala Life, som gör en hjärtmonitor. Coala Life var med på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-listan 2018.

– Det här är en startup från Sverige som med sin kvalitet på programvaran kan göra en stor skillnad. Det är möjligheten vi alla har under digitaliseringens nästa våg och det är riktigt häftigt att se.

Nyordsmakaren

Det var inte bara de gamla vanliga uttjatade fraserna som ”demokratisera ai” och ”alla företag är mjukvaruföretag”, utan också en del mindre använda begrepp. Här är några av dem:

”The world's computer”, eller ”världens dator”. Kalla det hybris, men Satya Nadella anser att Microsofts molnlösning Azure – distribuerad mellan centrala datahallar och noder i nätverkets utkanter – kan ses som en enda global dator. Gissningsvis har mäktiga konkurrenten Amazon Web Services en del att invända mot det synsättet. Å andra sidan lovade Nadella att Microsoft ska vara ”moln-agnostiska” så att kunderna kan välja och vraka som de behagar.

”Multi-device”, ”multi-sense experience”. Om du påbörjar en uppgift genom att mata in röstkommandon på exempelvis en mobiltelefon, och avslutar uppgiften med tangentbord och laptop? Japp, då har du varit med om denna upplevelse. Nadellas poäng är att Microsoft vill göra förflyttningen mellan enheter och inmatningsmetoder sömlös.

”De-bias”. Eller på tristare svenska: avlägsna fördomar. Begreppet användes i samband med att Satya Nadella talade om att bygga etiska ai-system.

Tråkmånsen

Det måste visserligen vara svårt att göra en förteckning av Microsofts utbud på bara dryga 30 minuter, men det var å andra sidan ingen som bett om det heller. Till och från blev talet mest en pliktskyldig uppräkning av alla tjänster företaget tillhandahåller. Dessutom är det alltid en plåga att höra Microsoft berätta hur fantastiskt Teams är. Om Nadella haft en maskin som kunde läsa av åhörarnas tankar hade han vid det tillfället sett namnet Slack från samtliga 1 200 hjärnor inne på China-teatern.

Satya Nadella

Nadella, 51 år, föddes i Indien, men har i dag också ett amerikanskt medborgarskap.

Han tog rollen som vd på Microsoft 2014.

För två år sedan utkom Nadella med boken ”Hit Refresh”, som handlar om hans liv, hans karriär på Microsoft och om hans syn på framtiden.