Digitalisering

Microsofts nya mobila hopp

Microsoft lanserar nu sitt nya operativsystem Windows Phone 8 för smarta mobiler. Det kommer finnas i mobiler från Nokia, Samsung och HTC till den viktiga julhandeln.

Publicerad

Microsofts vd Steve Ballmer lanserade sitt nya operativsystem Windows Phone 8, WP8. för smarta mobiler på måndagskvällen. Det presenterades för första gången i somras.

Den stora nackdelen är att dagens mobiler, baserade på det gamla operativsystemet, inte kan uppdateras till den nya varianten.

Men det är redan klart att mobiler med WP8 kommer att finnas från Nokia, Samsung och HTC till årets viktiga julhandel: Nokias nya Lumiamodeller, HTC:s 8X och 8S, samt Samsungs Ativ S.

Windowsmobilerna medWP8 klarar skärmar med bättre upplösning än tidigare och har stöd för NFC. Och möjligheten till kryptering är bättre, vilket säkert gläder företagskunderna.

En stor fördel är att operativsystemet för mobilerna liknar varianten för persondatorer, vilket Microsoft hoppas ska gynna utvecklingen av antalet program för de båda systemen. Bolaget hävdar att det nu finns 120 000 appar för Windowsmobilerna.

Det kan jämföras med Apples Iphone, som har 700 000 appar att välja mellan på Appstore, och att det för Androidmobilerna finns 675 000 appar på det som numera kallas Google Play, tidigare Android Market.

Mobiler baserade på Microsofts operativsystem Windows har fortfarande en liten marknadsandel. Detta trots att Nokia i februari förra året bestämde sig för att fasa ut Symbian och hoppa på Windowståget.

Analysföretaget Ovum räknar med att Windowsmobilernas marknadsandel i år stannar på 4,5 procent av världens sålda smarta mobiler, men att andelen sakta ökar. År 2017 tror den brittiska analysfirman att Windows andel är 13 procent, vilket skulle betyda en tredjeplats efter mobiler med operativsystemen Android och Apple Ios.