Digitalisering

Microsoft spelar med hela kroppen

Microsoft har demonstrerat ett kamerasystem för Xbox 360 som gör att spelen kan styras med hela kroppen. Företaget lovar att kunderna ska slippa handkontroller i framtiden.

Publicerad

Project Natal är Microsofts namn på systemet. Få detaljer är ännu kända. Varken pris, tillgänglighet eller detaljer om funktionerna har presenterats.

Microsoft visade Project Natal på E3, den stora världsmässan för spelindustrin. På demonstrationen kunde spelare kasta virtuell färg, styra spelfigurer och interagera med spelfigurer, utan andra redskap än kroppen. En kamera fångar upp spelarens rörelser, och avancerad programvara tolkar sedan till instruktioner som är begripliga för spelen.

Spelkontroller som bygger på rörelse, snarare än det traditionella tryckande på en handkontrolls knappar, är en snabbt växande trend. Microsoft är en sena i utvecklingen, särskilt eftersom inget datum ännu är satt för Project Natal. Nintendo är de som lyckats bäst, med sin udda handkontroll Wiimote. Både Nintendo Wii och Sonys Playstation har olika former av kamerastyrning.

Den främsta avsikten är att locka fler till dataspel, även de grupper som kanske inte är beredda att lära sig de många hundra knappkombinationer en modern spelkontroll kan visa upp.

Hur väl ett företag lyckas med en funktion av den här typen bygger på hur problemfri den är för spelarna, och om speltillverkarna är intresserade av att utnyttja rörelseavkänningen på ett roligt sätt. Microsoft har mycket att bevisa. Företagets spelkonsol Xbox 360 ligger i dag på andra plats på marknaden, långt efter Nintendos billiga, lågpresterande men innovativa Wii. Utvecklingen av styrning bortom handkontrollerna är åtminstone en delförklaring till den skillnaden.