Populärteknik

Metas ai-chatbot spårade ur på bara några dagar

Metas ai-chatbot spårade snabbt ur. Den har bland annat kallat Metas vd Mark Zuckerberg ”obehaglig och manipulativ”. Foto: Yichuan Cao/Sipa USA
Metas ai-chatbot spårade snabbt ur. Den har bland annat kallat Metas vd Mark Zuckerberg ”obehaglig och manipulativ”. Foto: Yichuan Cao/Sipa USA

I fredags släppte Meta en ny ai-chatbot i USA. Det dröjde inte länge innan den började komma med falska påståenden och konspirationsteorier.

Publicerad

Metas nya ai-chatbot heter Blenderbot 3. Den kan söka igenom internet och prata med människor ”om nästan vad som helst”. Chatbotten lär sig hur den ska interagera med andra genom att prata med allmänheten, förklarar Mashable. Visst låter det imponerande? Tyvärr har Blenderbot 3 snabbt visat upp en mörkare sida.

Hävdar att Trump vann valet

Chatboten är inte immun mot att lära sig av den desinformation andra sprider. Det har lett till att den redan påstått att Donald Trump vann presidentvalet i USA 2020 och att han är president i dag. Blenderbot 3 har även delat med sig av sina antisemitiska konspiratoriska teorier. 

Blenderbot 3 har också kritiserat Facebooks fake news-innehåll. Den kritiserar alltså något som dess egen skapare ligger bakom.

Bot hyllade Adolf Hitler

I samtal med en reporter på Insider har boten också kallat Metas vd Mark Zuckerberg ”obehaglig och manipulativ”. 

Det är inte första gången som den här typen av ai på kort tid visat baksidan med tekniken. Ett av de mest uppmärksammade exemplen var när Microsoft 2016 fick plocka ner sin chatbot Tay efter att den börjat hylla Adolf Hitler.