Populärteknik

Med ny hubb ska Ikea Dirigera smarta hemmet

Ikea har en ny taktpinne. Med färska smarta hem-hubben Dirigera ska det bli enklare att styra glödlampor, högtalare och rullgardiner. Stöd för nya protokollet Matter väntas inom kort. 

Publicerad

Dirigera-hubben säljs redan i Ikeas svenska butiker och kostar 700 kronor. Den är betydligt dyrare än föregångaren Trådfri gateway men enligt sajten The Verge, som testat Dirigera, är den desto mer pålitlig. Ikeas satsning på det smarta hemmet har fram till nu plågats av oberäknelighet, med återkommande avbrott i anslutningen mellan prylar och hubb.

I samband med lanseringen av Dirigera har Ikea även släppt en ny app, Home Smart, som ska ersätta appen med det något förvirrande namnet Home Smart 1. The Verge uppger att appen är mer användarvänlig, med anslutna enheter tydligt uppdelade efter vilket rum de är placerade i. 

Stöd för det ip-baserade protokollet Matter väntas inom kort. Ikea har även planer på att uppdatera Dirigera så att den kan vara ansluten till hemnätverket utan ethernetkabel.

Redan nu har Dirigera stöd för protokollet Zigbee. Trådfri gateway kommer att utgå ur sortimentet men den svenska möbeljätten ska bistå med bland annat säkerhetsuppdateringar i tre år till.