Populärteknik

Mars 500 har startat

Resan har börjat. På torsdagen stängdes sex astronauter in i Esas simulerade rymdkapsel för en 500 dygn lång låtsasresa till planeten Mars.

Publicerad

En resa till planeten Mars tar 520 dygn eller nästan ett och ett halvt år. Nu ska sex astronauter prova på hur det är att leva och arbeta isolerade så länge in en rymdstation.
I eftermiddag, efter en presskonferens som sker vid lunchtid, stängs de sex in i en fejkad rymdkapsel som finns på det ryska institut IBMP (Russian Institute of Biomedical Problems i Moskva.
Astronauterna  är 27-årige Diego Urbina (Italien/Colombia), Romain  Charles, 31  ( Frankrike) och Wang Yue, 33 (Kina) . Dessutom deltar följande tre ryska astronauter och en rysk backup:  Sukhrob Kamalov, 32, Alexej Sitev, 38, Alexander Smolejevskij och Michail Sinelnikov, 37.
De ska nu leva och arbeta i den förseglade kapseln på en yta som motsvarar 550 kvadratmeter. De kommer att arbeta i skift fem dagar i veckan med två dagars ledighet och kommer att kunna kommunicera med familj och vänner via internet på liknande sätt som om de verkligen var på väg att resa till Mars för att utforska planeten.