Innovation
Märkning löser plastproblemet
Inför ett märksystem för plast som liknar tvättlappen i våra kläder. Då kan konsumenten se hur den ska hanteras. Det föreslår Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.
I förra veckan kunde Ny Teknik rapportera om att miljöplast som bryts ner av syre riskerar att förstöra plaståtervinningen. Problemet är att det är omöjligt för hushållen att veta vilka plaster som kan bli ny plast och vilka som ska eldas upp.
Lösningen kan vara ett märksystem för plast som liknar lapparna med tvättråd i våra kläder. Det anser Ignacy Jakubowicz på SP, som nu driver frågan.
- Jag tycker att man ska ha möjlighet att göra ett medvetet val när man köper enprodukt, säger han.
Ignacy Jakubowicz vill att märkningen ska visa om plasten bryts ner i skog och mark, om den ska återvinnas genom att eldas upp eller för att göra ny plast, om den kan komposteras eller kanske rötas.
- Vi har de testmetoder som krävs, och det finns redan certifieringsregler. Allt som saknas är en märkning som visar det.
Hos Trioplast i Landskrona, som gör plastprodukter av återvunnen mjukplast, är vd Anders Spetz positiv till tanken.
- Vi tycker att det här är mycket intressant. Vi vill ju ha in så mycket och så rent material som möjligt. Men jag tycker att SPs förslag behöver vidareutvecklas så att det inte blir krångligt för konsumenten.
Hos återvinningsföretagen har man precis börjat diskutera frågan.
- Det kan nog vara intressant med en märkning, men vilka ska driva frågan? undrar Lena Lundberg på Plast & Kemiföretagen.
- Vi är ju för återvinning och vill inte att saker ska brännas upp i onödan. Ska det vara en märkning ska den vara gemensam för hela Europa, de flesta plastförpackade varor passerar ju över gränserna.