Innovation

Mammors hjärnor kan föryngras vid barnafödsel

Foto: Christine Olsson / TT
Foto: Christine Olsson / TT

Kvinnors hjärnor genomgår en tydlig föryngrig redan under de första veckorna efter förlossning. Det visar en ny forskningsrapport från Uppsala universitet som publicerats i vetenskapstidskriften Neuroscience, skriver UNT.

Publicerad

– Det är tydligt att hjärnan kan genomgå betydande strukturella förändringar mycket snabbt. I detta fall ser vi inom loppet av bara några veckor förändringar som liknar en föryngring av hjärnan med flera år, säger läkaren och forskaren Malin Gingnell vid Institutionen för neurovetenskaper på Uppsala universitet till UNT.

Studien är visserligen väldigt liten, 14 friska kvinnor i åldrarna 25 till 38 år har medverkat, men resultaten är ändå tydliga. Vid den första mätningen låg kvinnornas "hjärnåldersindex" en bit över deras kronologiska ålder. Vid den andra mätningen hade dock indexvärdet sjunkit till under kvinnornas verkliga ålder.

– Även om det fanns individuella skillnader i storleken på förändringen gick den i samma riktning för alla kvinnor i vår studie. I genomsnitt motsvarade förändringen under bara några veckor efter förlossningen en föryngring av hjärnan med drygt fem år, säger Malin Gingnell.

Att graviditet formar hjärnan är känt sedan tidigare. Forskare tror att det sker för att modern ska kunna ge en starkare koppling till barnet.