Startup

Lund startar årets 33-turné

Förra året vann Sol Voltaics pitchtävlingen i Lund och tog plats på 33-listan. Foto: Pontus Tideman
Förra året vann Sol Voltaics pitchtävlingen i Lund och tog plats på 33-listan. Foto: Pontus Tideman

33-LISTAN. På tisdag är två bolag invalda på 2014 års 33-lista. En jury har då utsett en vinnare i Lund och en i Göteborg. – Det är en av årets höjdpunkter för oss på Ny Teknik att åka på turné i landet och träffa entreprenörer och innovatörer i nya teknikbolag, säger Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky.

Publicerad

Den 31 januari stängde vi dörren för anmälningarna till årets 33-lista – ­Affärsvärldens och Ny Tekniks lista där Sveriges hetaste unga teknik­företag trängs. Totalt kom det in drygt 200 förslag. Ny Tekniks redaktion ­sållar nu för fullt bland bolagen som är med i racet för en plats på listan.

– Det är kul att se att det startas så många nya innovativa företag i Sverige som siktar högt, säger Marie ­Alpman, redaktionellt ­ansvarig för 33-listan.

Den 1 april presenteras alla 33 ­bolagen på ett stort evenemang på Munchenbryggeriet i Stockholm. Men redan i nästa vecka får två företag ta plats i kretsen av de totalt 214 företag som funnits med på 33-listan sedan starten 2008. Marie Alpman leder en lokal jury i Lund den 4 mars och ytterligare en jury i Göteborg dagen efter. Juryn ­bedömer bland annat en pitch från företaget.

När blir det klart vilka företag som är med och tävlar på de olika turnéorterna?

– Vi jobbar med att sålla fram kandidaterna just nu, säger Marie Alpman.

Vad brukar fälla avgörandet?

– Potentialen och viljan att förändra – om inte världen – så åtminstone den bransch företaget vänder sig till, säger hon.

Efter de två stoppen fortsätter turnén veckan efter i Uppsala den 11 mars och i Linköping den 12 mars.

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik, märker att 33-listan får ett allt större genomslag för varje år som den presenteras.

– I år gjorde vi ­nomineringen lite mer krävande för den som nominerar genom att be om mer uppgifter om företaget. Trots det fick vi in riktigt många förslag. 33-listan ligger mer rätt i tiden nu än någonsin, säger hon.

Anmäl dig gratis till en plats här.

Fem stopp för 33-listeturnén

  • Lund 4 mars, Ideon ­Science Park.
  • Göteborg 5 mars, ­Gothia Tower.
  • Uppsala 11 mars, Uppsala Konsert & Kongress.
  • Linköping 12 mars, ­Linköping Collegium.
  • Stockholm (final) 1 april, Munchenbryggeriet.

Boka din kostnadsfria plats på 33-listan.se.