Digitalisering

Lindoffs liv efter Sony Ericsson

Mats Lindoff. Foto: Pontus Tideman
Mats Lindoff. Foto: Pontus Tideman

Mats Lindoff lämnade jobbet som teknikchef för krisdrabbade Sony Ericsson i våras. Nu ska han hjälpa forskarna vid Lunds universitet att tjäna pengar på sina idéer.

Publicerad

Mats Lindoff är något så ovanligt som en prylälskande nörd, som också kan göra komplicerad radioteknik begriplig.

Han var ansvarig för mobiltelefonutvecklingen redan när Ericsson var ensam ägare till telefonerna. Några år jobbade han också som vd för C Technologies, ett dotterbolag till Anoto group.

Den 1 augusti tillträder han som vd för Lunds universitetet holdingbolag Luab.

Vad tar du med dig från ett storföretag som Sony Ericsson, som går att tillämpa på helt nystartade utvecklingsföretag?

–Flera saker. Hur man organiserar och driver produktutvecklingsprojekt. Och du skulle bara veta hur många idéer jag har fått presenterat för mig under åren. Så det har jag förstås lärt mig mycket av. Sedan har jag hunnit skaffa mig ett bra nätverk.

Är målet fler avknoppningar från universitetet?

–Det känns lite ofint att konkretisera målen innan jag tillträder i augusti. Men jag ska jobba med kommersialiseringen av forskningen vid universitetet. Det har varit lite rörigt i Skåne, så jag ska försöka få ordning på det hela.

Du har egna patent, har du aldrig lockats att själva starta företag?

–Nej, jag har aldrig kommit så långt. Jag har fyra, fem patent godkända från Sony Ericsson-tiden, och ungefär lika många patentansökningar inlämnade. Men min brorsa Bengt Lindoff har många, många fler. Han jobbar på Ericsson Research.

Varför lämnade du egentligen jobbet på Sony Ericsson?

–Man loggar på för tre år i taget, och sedan måste man bestämma sig för om man vill göra något nytt. Och det ville jag. Det här ska bli väldigt kul och spännande.