Populärteknik

Legendariskt Bondspel kommer till Xbox och Nintendo Switch

Foto: Press
Foto: Press

Med 25 år på nacken älskas Goldeneye 007 fortfarande världen över. Nu gör det klassiska Nintendo 64-spelet comeback – med ett gäng nya funktioner.

Publicerad

Goldeeye är inte bara den sjuttonde Bondfilmen i ordningen – det är också namnet på ett av tidernas mest älskade licensspel.

Hyllats för sitt djup

Förstapersonskjutaren Goldeneye 007 släpptes 1997 till Nintendo 64, och blev trots låga förväntningar snabbt en favorit i spelvärlden. Spelet har hyllats bland annat för sitt djup och variation, på den tiden imponerande grafik och utmärkta flerspelarläge.

Orignalspelet moderniseras

Nu meddelar spelstudion Rare, som gjorde originalspelet, att Goldeneye 007 ska återuppstå i form av en ny version anpassad för Xbox och Nintendo Switch.

Det har hänt mycket på 25 år i spelbranschen. Spelet har därför moderniserats, bland annat med inbyggt stöd för bildformatet 16:9 i upp till 4K-upplösning, högre bildfrekvens för mjukare animeringar och möjligheten att dela upp skärmen i två med lokalt flerspelarläge.

Bild från Xbox-versionen av Goldeneye 007. Foto: Press
Bild från Xbox-versionen av Goldeneye 007. Foto: Press
Nyversionen av Goldeneye 007 har ännu inte fått ett släppdatum. Foto: Press
Nyversionen av Goldeneye 007 har ännu inte fått ett släppdatum. Foto: Press

Tidigare hd-version stoppades

Nyversionen av Goldeneye 007 kommer till Xbox Game Pass och Nintendo Switch Online, speljättarnas nätbaserade prenumerationstjänster. När det ska ske återstår dock att se – spelet har ännu inte fått ett officiellt släppdatum.

Väntan på en hd-version av det klassiska spelet har varit lång. Det var tänkt att en nyversion skulle ha kommit till Xbox redan 2008, men diverse rättighetsproblem satte stopp för det den gången.