Digitalisering

Läsarna om mattekrisen: ”Höj lärarlönerna”

Låga lärarlöner och för dålig disciplin i klassrummet. Det är några förklaringar till de dåliga mattekunskaperna hos svenska 15-åringar enligt Ny Tekniks läsare.

Publicerad

I går tisdag presenterades den senaste internationella undersökningen av 15-åringars kunskaper i matte, naturkunskap och läsförståelse och Sverige är det land där kunskaperna försämrats mest.

Många av Ny Tekniks läsare har reagerat på resultaten och kräver en uppryckning av både lärarnas löner och disciplinen i klassrummen.

Signaturen ”Mats” anser att det inte går att skylla på eleverna. ”Se över kompetensen på lärare", skriver han.

Flera tycker att lärarlönerna måste höjas. En av dem är "JKL". ”Blir det en 35 000 kr/mån eller tom mer för högstadie/gymnasiet så drar det nog till sig folk. Sen borde det göras lättare för folk i annan karriär att sadla om till lärare, finns nog de som är sugna.”

Signaturen "Gymnasieelev" är inne på samma spår: ”Om man höjer lärarlönerna med någon tusenlapp per månad samt begränsar antalet friskolor per kommuninvånare tex. Då vill fler utbilda sig till och jobba som lärare och kommer att jobba hårdare för att det blir en större konkurrens på lärarnas arbetsmarknad vilket gör att de bästa lärarna blir kvar och sämre sorteras bort.” Så tycker ”gymnasieelev”.

”Ingenjör” tror att lönen behöver bli tre gånger högre: ”Med tredubbla lönen så skulle många duktiga personer kunna lockas till att välja läraryrket istället för något annat yrke med högre lön.”

Många anser också att med mer ordning och reda i klassrummet skulle också kunskaperna höjas:

”Kopiera skolsystemet från Finland, ordning och reda och noll tolerans för gap och skrik på lektionerna, där finns stor del av lösningen. Skolan är en början till arbetslivet, ingen arbetsplats skulle tolerera det som förekommer på de flesta skolorna i dag”, skriver ”Rita”.

Signaturen” Leeloo” håller med: ”På min tid var det ordning och reda i plugget. Av med mössan när man var inne, räcka upp handen när man vill säga något, inge jävla mobiler att pilla på under lektionerna, respekt för läraren etc etc... nu är det bara tivoli och "elevinflytande" som gäller.”

Signaturen ”JK” sammanfattar problemet så här: ”Ett gäng ouppfostrade snorungar och dess ointresserade föräldrar som många gånger har annat förstaspråk. Alla ska med och det sänker alla.”

Flera läsare är också bekymrade över vad det betyder för Sveriges framtid som ingenjörsland:

”Vad händer med kvaliteten på framtidens ingenjörer”, frågar sig signaturen ”Marie”

”13 på dussinet” svarar med en julsång:

”Om man inte kan satsa på kvalitet kan man alltid satsa på kvantitet i stället. Sjung med i den nya julsången: - Ingenjörer är vi allihopa, allihopa, allihopa. Ingenjörer är vi allihopa, allihopa, allihopa. Jag med och du med. Jag med och du med.”