Opinion
Läsarna: Liknar mest moralpanik

LÄSARKOMMENTARER. ”Börsen har blivit ett tivoli”, ”… ett monster” och ”… tappat kontakten med verkligheten”. Artiklarna om den millisekundsnabba robothandeln är många, både på Nyteknik.se och i andra tidningar. De som försvarar handeln anklagas för att tala i egen sak och de som är kritiska får höra att de är okunniga. I förra veckans Ny Teknik uppmanades ingenjörer att hålla sig borta från algoritmerna på börsen. Och läsarna har hakat på med över 150 kommentarer, i början av denna vecka.
Signaturen Tomas är först ut med att tycka att alla drabbats av moralpanik. ”Varför skulle hastigheten i handeln spela någon etisk roll, eller vilka formler man använder för sitt handelsbeslut - moralpaniken är total kring detta ämne. Vi har recession nu, det har inget med hastigheten på handeln att göra. Men det är ju enklare att försöka hitta syndabockar - rent av mänskligt. ;)”
Signaturen Ahab hakar på, och föreslår syrligt några andra exempel på teknikernas ”svekfulla övertramp” inom finanssektorn.
1. Upptäckten av räknedosor på 70-talet som slog ut räknestickan och ökade börsmäklarnas möjligheter till större vinster.
2. Kommersiella PC:n på 80-talet med excelblad som ytterligare ökade kalkyleringshastigheten och börsmäklarnas möjligheter till större vinster.
3. Internet på 90-talet med snabb tillgång till information och börskurser, vilket påskyndade börshandeln.
4. Internethandeln på 2000-talet med ännu snabbare tillgång till information och börskurser samt med "daytraders".
Men flera läsare är också skarpa i sin dom över börsens aktörer. Signaturen Mean tycker att man lika gärna kan slänga ut de överbetalda mäklarna och istället köra börsen med billiga datorer. Medan Fåntratten invänder. ”Mäklarna må vara överbetalda, men datorerna för högfrekvenshandel är högpresterande superdatorer som är allt annat än billiga. Dessutom betalar högfrekvenshandlarna stora pengar för att rent fysiskt kunna ha sina superdatorer så nära börsens egna datorer som möjligt.”
Men frågan är hur man agerar etiskt korrekt om ett tveksamt uppdrag dyker upp på jobbet. ”Hur ska den enskilde, duktige ingenjören eller matematikern ställa sig när han erbjuds ett nytt jobb, intuition är kanske inte det en ingenjör normalt lyssnar till - det finns andra uppdrag vars konsekvenser är betydligt lättare att genomskåda och där man bör fråga sig om det är etiskt försvarbart.”
Det skriver signaturen greedy som får medhåll av signaturen Gaia. ”Men var är det okej att jobba då- Finansområdet är ett av få områden där det finns gott om intressanta jobb och där ingenjörer får bra betalt, så vad ska de säga- att de vägrar att utveckla det man beslutat om i ett projekt - för folk som vill göra jobbet och få bra betalt kommer det alltid att finnas.”
Signaturen Helnöjd finansingenjör klipper av. ”Det finns absolut inga moraliska tveksamheter i denna typ av verksamhet. Jag har själv en bakgrund inom både grundforskning och medicinteknik och det är först sedan jag började jobba på en bank som jag hittat något som är både samhällsnyttigt och intellektuellt utmanande. Att inte fler ingenjörer jobbar med detta är för mig en gåta, Ny Teknik borde vara fullproppad med platsannonser inom finanssektorn."
Signaturen Illuminati avslutar med den här hyllningen. ”Det är så skönt att vara ingenjör. Så länge man inte diskuterar med en ännu smartare ingenjör har man alltid rätt. Dessutom förstår man också varför icke-ingenjörer ibland tror att de har rätt, och det kan många gånger vara ganska fascinerande. Om ingenjörer bestämde över börsen skulle den fungera.”