Populärteknik

Läs, lyssna, titta, spela – Ny Teknik ger 10 tips för sommaren

Science fiction i alla former, sanningar om Volvo och sociala medier – och en podcast där forskare får tala till punkt.

Publicerad

Science fiction-film: Annihilation

Finns på: Netflix

Regi och manus: Alex Garland

I den militära zonen Area X breder en okänd värld ut sig. Här finns "the shimmer", en ständigt expanderande barriär, och ingen människa som passerat har tagit sig levande tillbaka.

I Annihilation får vi följa en lika magisk som mystisk expedition in i detta okända, vackra och dödliga landskap. Alex Garlands (The Beach, Ex Machina) filmatisering av Jeff Vandermeers banbrytande roman bjuder på eftertänksam science fiction i samma anda som Interstellar eller Arrival.

Bok: Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now

Författare: Jaron Lanier

Förlag: Henry Holt Company

Intressant ämne med tanke på Cambridge Analytica-skandalen tidigare i år då det skapades en kraftfull lämna Facebook-rörelse då till och med en av Apples grundare, Steve Wozniak, stängde sina konton.

Bok: Sanningen om Volvo

Författare: Magnus Sundemo

Förlag: Toltap Förlag

Har du inte redan lagt vantarna på denna unika inblick i Volvo är sommaren en bra tidpunkt. Ingenjören och tidigare fackordföranden Magnus Sundemo tjänstgjorde närmare 40 år på företaget och vill med sin bok ge en annan bild än den som ledningen ger.

"Vi ingenjörer har vår historia som sällan kommer fram", berättade han i en intervju för Ny Teknik. Vi får följa med i under bland annat Renaultaffären, försäljningen till Ford och senare succén under kinesiska ägaren Geely.

Science fiction-bokserie: Orbital

Författare: Sylvain Runberg

Förlag: Cobolt förlag (i Sverige). Översättare Björn Wahlberg

Orbital är en fransk science fiction-serie skriven av Sylvain Runberg och tecknad av Serge Pellé. 250 år fram i tiden går jorden med den intergalaktiska konfederationen.

Caleb Swany är den första människan att bli diplomatisk agent i den fredsbevarande styrkan inom unionen. Tillsammans med sin utomjordiska partner Mezoke Izzua får han fajtas mot fördomar och intergalaktiska konspirationer.

Inga orginella tankar, men det är ett ösigt och snyggt tecknat rymdäventyr för dig som gillar Linda och Valentin.

Bok: Ett jävla solsken

Författare: Fatima Bremmer

Förlag: Forum

Biografin om Ester Blenda Nordström, det tidiga 1900-talets banbrytande journalist, är fängslande och välskriven läsning. Hon wallraffade, innan ordet ens var uppfunnet, som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland, bodde i ett vulkanområde i Sibirien och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Boken bygger till stor del på privat brevväxling.

Podcast: The After On

Upphovsperson: Rob Reid

Plattform: där poddar finns, samt after-on.com

Det här är något för dig som tycker att Ted-snacken är alldeles för korta. Sedan något år tillbaka gör författaren och entreprenören Rob Reid (med tjänsten Rhapsody gjorde Reid Spotify före Spotify) en podcast som heter The After On.

I den intervjuar han några av världens just nu mest spännande vetenskapspersoner. Rob Reid låter dem tala till punkt, lyssnar noga och ställer frågor som visar att han ägnat många timmar åt research.

Min favorit är intervjun med George Church, genetikern som bestämt sig för att återuppliva mammuten.

Avsnitt: Än så länge 30.

Bok: Liv 3.0: att vara människa i den artificiella intelligensens tid

Författare: Max Tegmark

Förlag: Volante

I sin senaste bok tar den svensk-amerikanske MIT-professorn Max Tegmark sig an vår tids viktigaste samtal, enligt Stephen Hawking – samtalet om artificiell intelligens. Ai har redan börjat förändra våra liv och samhällen. Hur kan vi se till att den fortsatta ai-utvecklingen gynnar oss, och inte tvärtom? Max Tegmark vill med sin bok få oss att tänka mer långsiktigt i frågan, så vi kan fatta medvetna beslut redan i dag.

Max Tegmark sommarpratari i P1 den 1 augusti.

Science fiction tv-serie: The 100

Skapad av: Jason Rothenberg

Finns på: Netflix

Serien utspelar sig 97 år efter ett kärnvapenkrig som utplånat näst intill allt liv på jorden. Vi får följa överlevande människor som bosatt sig i en omloppsbana runt jorden, i en rymdstation som kallas Arken.

Människorna lever ombord i vätan på att jorden ska bli beboelig igen. Eftersom livet på Arken är hotat bestämmer sig ledningen för att skicka ned 100 kriminella ungdomar från Arken till jorden för att undersöka om det går att leva där.

Det visar sig att de inte alls är ensamma och snart börjar kampen mellan liv och död på jorden.

Antal säsonger: 5

Avsnitt: 71

Bok: Gubbas hage

Författare: Kerstin Ekman

Förlag: Albert Bonniers förlag

Författaren Kerstin Ekman skriver om ett halvt tunnland hagmark i Häverö i Roslagen som hon har följt under många år och restaurerat med bland annat lieslagning. Essäboken handlar om växter, djur, artrikedom, biologisk mångfald – och litteratur.

Strategispel: Surviving Mars

Utvecklare: Haemimont Games

Finns på: PC, Mac, Linux, PS4 och Xbox One.

Om du drömmer om en Elon Muskiansk-framtid och redan nött ut sidorna i boken The Martian är det dags att ta saken i egna händer.

I strategispelet Surviving Mars gäller det att själv etablera en mänsklig koloni på vår karga röda grannplanet. Spelet har skarp inlärningskurva men en fantastisk potential att tillfredsställa ditt inre behov av att expandera mänsklighetens horisonter bortom vår egen planets begränsningar.

Tipsare från Ny Tekniks redaktion: Jonas Askergren, Simon Campanello, Ola Forssblad, Johan Kristensson, Ellinor Molin, Linda Nohrstedt, Anna Orring, Peter Ottsjö