Digitalisering

Låna ut din uppkoppling och få internet överallt

Snart kan du förlänga räckvidden på ditt hemmanätverk. Inte med några meter, utan mil. Tekniken låter vanliga hemroutrar låna antenner av varandra över stora avstånd.

Publicerad

<p>Sitter du hemma i soffan är det bara att öppna den bärbara datorn så kopplas den automatiskt upp. Malmöföretaget Anyfi Networks har utvecklat en teknik där användarupplevelsen blir densamma, även om du är många mil från ditt hemmanätverk.</p> <p>För två år sedan startade Johan Almbladh och Björn Smedman wifi-operatören Myfi, med målet att erbjuda trådlöst nätverk i Sveriges större städer. På vägen lärde de sig mycket om trådlösa nätverk och upptäckte något som andra missat: Att det är möjligt att separera den fysiska radiotrafiken från ettorna och nollorna som skickas över förbindelsen. </p> <p>Resultatet blev vad de kallar "wifi over IP" och det nya företaget Anyfi. </p> <p>- Med vår patentsökta teknik kan en accesspunkt inte bara använda de antenner som sitter kopplade till den fysiskt, utan också antennerna på vilken accesspunkt som helst över hela världen, säger Johan Almbladh.</p> <p>Det som krävs är att Anyfis program installeras i de routrar som ska vara med och låna ut sina antenner. Och för att tekniken verkligen ska bli användbar krävs en installation på bred front. Den primära målgruppen för Anyfi är därför bredbandsoperatörer som i?dag saknar ett mobilnät.</p> <p>- I tätbebyggda områden har de i teorin redan ett mobilnät, tack vare alla accesspunkter som står hemma hos deras kunder. Men i dag går de inte att använda på det sättet, säger Johan Almbladh.</p> <p>Förhoppningen är att kunna övertyga operatörer att licensera Anyfis teknik och trycka ut den till routrarna hemma hos kunderna. Utmaningen är att ta sig in i en existerande värdekedja. Än har Anyfi inga kunder att visa upp, men genomför just nu pilotprojekt med operatörer.</p> <p>- Över en natt kan de installera mjukvaran i hundratusentals modem och få rejäl täckning i en stad eller ett land. Intresset är stort. Operatörerna ser flera fördelar med vår teknik, säger Johan Almbladh.</p>

Så fungerar wifi-utlåning

1. Inom räckhåll för en accesspunkt med Anyfis mjukvara syns det egna hemnätet, med samma namn som hemma. Antennerna i borta-routern är en virtuell förlängning av hemmaroutern. Någon extra mjukvara behövs inte i dator eller telefon. Samma inställningar som i hemmet används.
2. Borta-routern frågar Anyfis matchmaking-server vilken hemma-router den ska skicka trafiken till. Och får ett svar tillbaka.
3. När användaren kopplat upp sig via Borta-routern går all trafik via internet till hemma-routern i en krypterad tunnel. Detta skyddar användaren mot avlyssning, samtidigt som det skyddar ägaren av borta-routern...
4. ...eftersom användaren har sin Hemma-routers publika ip-adress ute på nätet. Att det är hemma-routerns ip-adress som används gör det också möjligt att bland annat ringa med Skype samtidigt som man flyttar sig mellan olika accesspunkter, eftersom ip-adressen inte ändras. Det går oclså att komma åt utrustning i hemnätet, som nätverkshårddiskar, var man än är.