Digitalisering
Lagen kan hindra autonoma bilar
Autonoma och uppkopplade fordon kräver att det samlas in data under färd. Men det kan krocka med kraven i dataskyddsförordningen.
En färsk undersökning från it-bolaget Compuware visar att bara 38 procent av företagen har en detaljerad plan för hur de ska leva upp till kraven i GDPR nästa år. I undersökningen har 400 it-direktörer från europeiska och amerikanska bolag deltagit.
Scania tillhör inte de 38 procenten. Där jobbar man hårt för att vara redo när dataskyddsförordningen träder i kraft den 25 maj 2018. Arbetet har fördelats på de berörda funktionerna. Jan Danielsson, chef för avdelningen uppkopplade fordon, leder ett av lagen.
– Det är omfattande lagstiftning att ta till sig. Vi har haft ett antal seminarium med experter som varit här och berättat. Vi började med det här direkt efter att det spikades för ett år sedan.
Vilka är de största utmaningarna?
– Det är som en ännu striktare Pul (personuppgiftslagen), förknippat med höga sanktionsavgifter. Det ställer krav på toppmoderna lösningar och processer. Och att vi har tre dygn på oss att rapportera läckor.
– För oss handlar det också om våra syften när vi hanterar data, och kundens data som kommer från fordonen. Det gäller att vi har avtal med dem.
Läs mer:
Hur hanterar ni det?
– I avtal med våra kunder, de som äger bilen eller bussen förbinder vi oss att leverera tjänster. Det finns ett legitimt intresse för oss att samla in data för att kunna erbjuda de tjänsterna. Men sedan är det enligt avtalet de som ger information till sina förare och inhämtar samtycke där det krävs, säger han.
I slutändan är det föraren som omfattas av förordningen.
– Ja, det är deras persondata, även om det är kunden som äger bilen som informationen uppstår i.
Riskerar förordningen att bromsa teknikutvecklingen?
– Förut har man sagt att ju mer data, desto mer värde har man i företaget. Här blir det i stället så att ju mer persondata du har, desto större risk tar du. Vad är det för data vi samlar på oss? I vilket syfte? Det är sådant arbete som pågår nu, att försöka kartlägga det. Och avgöra vad som är känslig persondata och vad som är mindre känsligt.
– Vi kikar också mycket på det här med bil-till-bil-kommunikation i framtiden. Eller bil-till-infrastruktur. Den information som skickas ut från ett fordon i det läget är att räkna som personinformation om den förare som sitter i bilen.
Och då kan den typen av teknik inte användas utan samtycke från föraren?
– Ska vi ha autonoma bilar så måste det också komma lagstiftning som i det fallet åsidosätter GDPR. Eller om den som ska ha bilen säger att ”ni får inte samla data om mig”, ja, då kommer inte bilen att fungera.