Populärteknik

Laddaren sprider virus till mobilen

Utan att användaren märker något kan skadliga program installeras i en Iphone via batteriladdaren.
Utan att användaren märker något kan skadliga program installeras i en Iphone via batteriladdaren.

Forskare har byggt en laddare som i hemlighet kan installera skadliga program i en Iphone eller Ipad.

Publicerad

Apples Iphone och Ipad sägs vara mer skyddade mot skadliga program än många andra mobila apparater. En anledning är att program i princip bara kan hämtas och installeras från Apples egen App Store där de är testade och kontrollerade.

Men nu hävdar forskare vid Georgia Institute of Technology i USA att de byggt en laddare som kan installera skadliga program i de apparater som kör den senaste versionen av Apples systemprogram iOS. Programmen som installeras utan att användaren märker något kan dessutom gömmas i mobilen eller plattan.

Forskarna ska visa sin laddare vid säkerhetskonferensen Black Hat i slutet av juli. I en kortfattad presentation av sitt kommande anförande skriver forskarna att det bara tar en minut att överföra ett skadligt program efter att laddaren kopplats in.

Laddaren som kallas Mactans är ett "proof of concept" som byggts med experimentdatorn Beagle Board från Texas Instrument.

"Vi valde den för att visa hur enkelt det är att konstruera en skadlig men till synes oskyldig USB-laddare", skriver forskarna.

Mactans byggdes på kort tid med en liten budget men forskarna ska visa vad skurkar med stora resurser kan åstadkomma.

I sin presentation ska de även berätta hur användare kan skydda sig och hur Apple kan öka säkerheten i sina apparater för att hindra framtida attacker.