Populärteknik

Läcka visar 35W-laddare – men Apple ligger fortfarande efter

Iphone 13 Pro Max och Iphone 13 Pro tillsammans. Foto: Kalle Wiklund
Iphone 13 Pro Max och Iphone 13 Pro tillsammans. Foto: Kalle Wiklund

Ett läckt dokument antyder att Iphone-tillverkaren utvecklar en ny typ av GaN-snabbladdare som inte bara har en – utan två usb-c-portar.

Publicerad

Snabbladdning av mobiltelefoner är ett område där Apple har tappat i förhållande till Androidkonkurrenterna.

Klarar max 30W i dag

Den som skaffar en Iphone 13 i dag hittar ingen laddadapter i lådan. Apple säljer laddare separat, men dessa har en maxeffekt på 20 eller 30 W.

Bakom kulisserna kan Apple vara i färd med att utveckla laddare med högre effekt. Det visar läckta dokument som sajten 9to5mac kommit över.

Handlingar publicerades ursprungligen på Apples sajt, men har sedan dess raderats. Enligt 9to5mac nämns en “Apple 35W Dual USB-C Port Power Adapter”, vilket ska röra sig om en 35W-laddare med två usb-c-portar. Laddaren ska, enligt dokumentet, snabbladdnings-standarden Usb Power Delivery.

Galliumnitrid som halvledare

Den stora nyheten är två enheter kan laddas samtidigt med den nya adaptern. Som exempel kan nämnas att värstingmodellen Iphone 13 Pro Max klarar en maxeffekt på 27W, vilket lämnar lite kräm över till ett par Airpods eller en Apple Watch.

Intressant är också att den nya Appleladdaren verkar vara tillverkad med halvledaren galliumnitrid (GaN). Materialet lyfts ofta fram som ett alternativ till kisel, eftersom en GaN-transistor klarar hög temperatur och hög spänning mer effektivt.

Krossar Apple med 120W

Apple arbetar redan med tekniken: I samband med Macbook Pro-lanseringen i höstas, visade företaget också en GaN-baserad snabbladdare med en effekt på 140 watt.

35W skulle innebära ett  litet kliv framåt för Apple, men avståndet till konkurrenterna blir allt större. Samsungs senaste flaggskepp, Galaxy S22 Ultra, har en maxeffekt på 45W. Längst fram ligger dock Xiaomi 12 Pro, vilken klarar 120W som mest.