Opinion

”Kvantdatorer grunden för en ny digital revolution”

Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Med kvantdatorer kan enorma beräkningar utföras som saknar motstycke i historien, skiver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Microsofts vd Satay Nadella har transformerat mjukvarujätten till en betydligt mer framtidsinriktad verksamhet än tidigare. Just nu är molnbaserade tjänster i alla dess former i stort fokus. Ett område som Microsoft på flera sätt missade när framför allt AWS (Amazon Web Services) lite i smyg startade bygget av sina i dag globalt dominerande molntjänster.

Nadella pekar i sin bok ”Hit Refresh” ut nästa stora revolution där bolaget tänker vara med i täten från start. Företaget har pekat ut tre områden som sannolikt får stor inverkan på våra vardagliga liv. Givetvis är artificiell intelligens med, liksom mixed reality, det vill säga registrera analoga data i form av exempelvis en persons rörelser och skapa en digital upplevelse samt möjligheter att uppleva och känna tyngd och motstånd, även kallat haptik.

Det tredje området där giganter som Microsoft, IBM och universitet som Chalmers lägger stor kraft på just nu är kvantdatorer. En gren som tros skapa en ny digital revolution. Med kvantdatorer kan enorma beräkningar utföras som saknar motstycke i historien. Med beräkningarna kan vi exempelvis utveckla effektivare läkemedel och få större kunskaper om klimatförändringarna. Kvantdatorer är komplicerade. Lär dig om hur de fungerar och om utvecklingen framåt här.

Att samla in och analysera data har blivit vardag för många. Det är ett måste för att vara konkurrens-kraftig. Men det finns fler skäl att jobba med analys av stora datamängder. Ett bra exempel är svenska Sci Life Lab som med hjälp av avancerade algoritmer analyser hela arvsmassan på en gång. Resultatet är att det går på ett par dagar att få fram vilken genetisk sjukdom en patient lider av. Tidigare tog det åratal. Läs mer i vår intervju med bioinformatikern Henrik Stranneheim här.

I förra veckan träffade jag ett tiotal startuper som snabbpresenterade sina affärsidéer. Flera intressanta. Något av företagen har säkert potential att ta sig in på Sveriges bästa startuplista, 33-listan, 2018. Om du jobbar inom en startup eller har bekanta som har potential att ta sig in på listan ska du hålla ögonen öppna, för inom kort öppnar vi nomineringssajten.

Är du intresserad av ai och robotics? Missa inte att anmäla på dig till vårt stora event den 30 januari.