Innovation
KTH-bolag utvecklar plast med inbyggt lim

Med limmet inbyggt i plasten går det att förenkla processer där plast fästs på andra material. En prissumma på två miljoner ska sätta fart på utvecklingen.
Epoxi har många fördelar som att det fäster på det mesta och är hållfast när det härdat. En av nackdelarna är dock långa torktider.
Forskare på KTH har utvecklat ett nytt plastmaterial där limmet är inbyggt och snabbt kan aktiveras med uv-ljus eller värme.
-Det är en utveckling av epoxi som gör att det kan användas inom nya områden, säger Fredrik Carlborg, vd för nystartade Mercene Labs som utvecklar det nya plastmaterialet.
Företaget har fått en rivstart genom att vinna årets Ingemar Croon Award på två miljoner kronor. Pengar som ska gå till utveckling av konceptet till en färdig produkt. Mercene flyttar samtidigt in i nya lokaler i inkubator Greenhouse Labs på KTH.
Materialplattformen är patentsökt och kan till exempel användas i elektronikindustrin för att fästa linser i plast på lysdioder.
-Därmed slipper du lim och sparar ett processteg, säger Fredrik Carlborg.
Plasten är fast, torr och formbar vilket gör att den kan användas som "vanlig" plast. Limmet aktiveras först när man belyser det med uv-ljus.
Egenskaperna innebär att exoxi kan användas inom nya områden. Företaget har redan mötts av intresse från flera tänkbara kunder.
-Kompositer med vårt material och cellulosafibrer är ett mycket intressant spår där vår polymer bidrar med formbarhet och adhesion och cellulosafibrerna med hållfasthet, säger Tommy Haraldsson, teknikchef på Mercene.