Samhälle

Kraftig explosion vid KTH:s lokaler: ”Hördes i hela Kista”

Andra sprängdådet på ett dygn inträffade i Stockholm under morgonen. Foto: Marko Säävälä/TT
Andra sprängdådet på ett dygn inträffade i Stockholm under morgonen. Foto: Marko Säävälä/TT

Ett nytt sprängdåd har inträffat, i Kista i Stockholm. Minst tre våningar har skadats i den kraftiga explosionen. Ingen person bodde i fastigheten.

Publicerad

– 04.27 fick vi in samtal från en person som befann sig väldigt nära den fastighet som utsatts, säger Ola Österling vid polisen i region Stockholm.

Sprängladdningen ska ha detonerat i en port till ett hus med flera företag i Kista i nordvästra Stockholm.

– Det är omfattande skador i porten och på våningen ovanför, säger Österling.

Porten är förstörd och glasrutor har krossats. Minst ett ytterligare våningsplan är skadat. Det finns inga bostäder i närheten och ingen person har skadats.

– Sprängladdningen har hörts i hela Kista.

Polisen har ännu ingen uppenbar hotbild mot någon av verksamheterna.

– I och med att dagens målsägare är en juridisk person kan det vara svårt att kartlägga. Vi håller på med alla tillgängliga resurser med att gå genom vad företagen tillverkar och vad man har för verksamhet.

Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen hör flera personer som befunnit sig ganska nära brottsplatsen när sprängladdningen detonerade. Ingen person har gripits.

Bombskyddet är på plats för att undersöka området och säkerställa att det inte finns något mer explosivt som kan detonera kvar på platsen. Kriminaltekniker är också på plats.

I tisdags detonerade en sprängladdning nära Nytorget på Södermalm i centrala Stockholm och förstörde entrén och fasaden till en restaurang. Målet för den sprängningen misstänks vara just restaurangen. Ingen person skadades.

Sprängningen skedde vid KTH:s lokaler

Det är fastigheten Electrum, som ägs av Akademiska Hus, som utsatts för detonationen. Fastighetens främsta hyresgäst är KTH och skolan för informations- och kommunikationsteknik (ICT-skolan). ICT-skolan har i dag över 3 000 studenter.

KTH Kista har bland annat utbildning och forskning inom material- och nanofysik och olika sorters elektronik. I lokalerna finns också företag som drivs av KTH eller avknoppats från akademin. Peter Ardell är presskommunikatör vid KTH och har varit i kontakt med KTH:s säkerhetsavdelning.

– Vi rekommenderar personal vid den verksamhet vi har där ute att arbeta hemifrån, säger han.

Exakt vilka delar av lokalerna som KTH hyr in sig på som påverkas kan inte Peter Ardell svara på för tillfället. Enligt honom har åtgärder tagits för att lektionerna ska kunna fortgå.

– Utbildningen kommer inte att påverkas, nya salar har bokats för lektioner och viss utbildning blir på distans, säger han.