Populärteknik

”Kolla, den roterar” – här fångar stridspiloter märklig farkost på film

Vad är det vi ser? Foto: New York Times
Vad är det vi ser? Foto: New York Times

Ingen påstår att det är utomjordingar. Men de amerikanska stridspiloterna kan inte förklara vad det är man ser på filmen.

Publicerad

”De flyger alla mot vinden. Vinden är 61 sekundmeter...kolla på den där grejen...kolla på den där grejen, den roterar.” Citaten kommer från amerikanska stridspiloter på träningsuppdrag över delstaten Florida. En av planens kameror följer ett oidentifierat flygande objekt som först flyger i en rak linje, för att sedan stanna, hovra och rotera.

Händelsen som fångades på film (inbäddad längst ner i denna artikel) inträffade 2015, men publicerades häromdagen av New York Times. Den var en av flera observationer under 2014 och 2015, som tycks ha sammanfallit med att de amerikanska piloternas plan utrustades med ett mer avancerat radarsystem. Löjtnant Ryan Graves, som flyger F/A-18 Super Hornet, säger till New York Times ”att de här grejerna kunde vara där ute hela dagen”.

– Att hålla en flygfarkost luftburen kräver mycket energi. Med hastigheterna vi observerade så var tolv timmar i luften elva timmar längre än vi räknat med.

Graves uppger att ”de kunde accelerera, sakta ner och sedan nå hypersoniska hastigheter”. Försvarsdepartementet vid Pentagon och den amerikanska kongressen ska ha underrättats om piloternas många observationer.

Den mest uppseendeväckande passagen i New York Times artikel är löjtnant Graves minne av en händelse vid flygbasen Virginia Beach. En pilot i Graves division ska ha återvänt från ett uppdrag och sett ut som om han fått en chock.

– Jag kolliderade nästan med en av de där sakerna, sa piloten till Graves.

”Saken” i fråga beskrevs som en "ring innesluten i en kub" och hade flugit rakt mellan två av divisionens plan, som vid tillfället befann sig bara omkring 30 meter från varandra.

Före den incidenten hade piloterna spekulerat i att deras observationer kanske handlade om ett hemligt program för avancerade drönare. Men det verkade inte sannolikt att ett sådant program, om det existerade, skulle äventyra piloternas säkerhet.

Vare sig Ryan Graves eller några av de icke namngivna piloter som New York Times talat med gör några påståenden om att det skulle röra sig om utomjordiska farkoster.

Leon Golub, en astrofysiker, säger till New York Times att en utomjordisk härkomst ”är så osannolik att det tävlar med många andra osannolika men tristare förklaringar”. Han ger några exempel:

– Buggar i koden för systemen som sköter video och skärmar, effekter i atmosfären, reflektioner eller neurologisk överbelastning.

Luis Elizondo, som jobbade på Pentagons underrättelsetjänst vid tiden för observationerna, kallar dem ”en slående serie av händelser”.