Samhälle

Klart: Sverige söker Natomedlemskap: ”Lämnar en era”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (tv) och statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (tv) och statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Magdalena Andersson. Foto: TT
Statsminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Regeringen har nu formellt klubbat beslut om att skicka in en Natoansökan.

Publicerad

Artikeln uppdateras.

– Vi lämnar en era och går in i en annan, säger statsminister Magdalena Andersson.

Hon ger beskedet på en presskonferens tillsammans med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Att vi står här tillsammans är ett styrketecken för Sverige, säger Andersson.

Vill kunna ta beslut om trupper

Sverige och Finland ska lämna in sina Natoansökningar samtidigt. Magdalena Andersson (S) vill inte säga när, men uppger att det kan ske i dag, i morgon eller på onsdag.

Formellt kommer Sveriges Natoambassadör inom kort att förmedla att Sverige vill gå med i försvarsalliansen.

– Sverige skulle ensamt kvar utanför Nato hamna i en mycket utsatt position.

Hon talar om en ny och farlig verklighet. Ingen har skäl att tro att utvecklingen i Ryssland kommer att vända under en överskådlig tid.

– Med ett svenskt Natomedlemskap höjs tröskeln för militära konflikter i Sverige och i vårt närområde. Den gemensamma konstanthållande kraften stärks i norra Europa.

Kontakt med Ryssland

När Finland i helgen meddelade sitt beslut om att skicka in en ansökan så ringde president Sauli Niinistö Rysslands president Vladimir Putin.

Magdalena Andersson har inte för avsikt att kontakta Putin för att meddela Sveriges beslut. Däremot har utrikesminister Ann Linde redan sökt kontakt med med sin ryske kollega Sergej Lavrov för att ha ett samtal.

Den utsatta verkligheten råder också under tiden från att en ansökan skickas in till att Sverige blir medlem och omfattas av Natos säkerhetsgarantier.

Flera länder, som USA, Tyskland och Storbritannien, har nyligen lovat att ge Sverige säkerhetsförsäkringar. Nu meddelar Island, Danmark och Norge i ett gemensamt uttalande att även de kommer hjälpa Finland och Sverige "med alla till buds stående medel" under tiden som ansökan behandlas.

Samtidigt vidtar Försvarsmakten kontinuerligt beredskapshöjande åtgärder, säger statsministern. Hon har också en uppmaning till alla svenskar:

– Håll huvudet kallt inför alla försök att skrämma och splittra.

Natotrupp

Regeringen vill också utvidga sin rätt om att kunna ta beslut om trupper från Nato- och EU-länder. Det handlar om att kunna ta emot militärt stöd.

Regeringen har sedan 2020 en utökad rätt om att kunna säga ja till att ge och ta emot operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland. Skrivningarna i den propositionen utökas nu till att gälla alla 30 Natoländer.

– Det beslutas mycket snart och väntas träda i kraft omedelbart, säger Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson fyller i:

– Det finns en möjlighet för oss att ta emot militärt stöd om det skulle behövas.

Fakta: Så går Nato-processen till

Så här ser Natos hantering ut av ett eventuellt medlemskap för Sverige eller Finland:

1) Ansökan inkommer, oftast i form av ett brev, undertecknat av utrikesministern.

2) Brevet behandlas av Natoländerna, troligen vid ett ambassadörsmöte som kallas in omedelbart och redan samma dag tar beslut om att inleda inträdesförhandlingar.

3) Samtalen leds av en av Natos åtta assisterande generalsekreterare, tyska Bettina Cadenbach, och förväntas bara behöva ta en enda dag.

4) Nato tar sedan fram en rapport där man slår fast om länderna lever upp till de krav som ställs, inklusive ett nytt utrikesministerbrev där landet säger sig ha förstått vad som gäller och fortfarande vill gå vidare.

5) Natoambassadörerna tar sedan beslut om det går att skriva under inträdesprotokollet. Enligt Nato kan de här stegen totalt hinnas med inom två veckor.

6) När protokollet skrivits under blir landet en "inbjuden medlem" med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

7) Protokollet skickas därefter ut till de 30 medlemsländerna för slutligt godkännande i varje lands parlament. Det tar i normala fall minst sex månader, men väntas kunna gå fortare nu, med tanke på den spända säkerhetssituationen kring Rysslands krig i Ukraina.

8) När alla länder gjort sitt och ansökarlandet skrivit på och alla papper arkiverats i Washington blir man medlem fullt ut.

Källa: Nato