Opinion

Klarar självkörande bilar av svenska vägar?

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. I år är det tioårsjubileum och tillsammans med vår partner Affärsvärlden siktar vi på att göra 33-listan ännu hetare, utlovar Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad

Varje år börjar med en förhoppning om att stora genombrott ska komma i teknikvärlden. Blickarna vänds då kanske mot Cern eller andra stora forskningsanläggningar, som Ligo-observatoriet i USA, för att få svar på stora fysiska frågor, som nya partiklar eller gravitationsvågor.

Mer nära geografiskt, och precis lika spännande, är de självkörande bilar som under året börjar rulla på vägar i Västsverige. Efter försök i bland annat Pittsburgh och Singapore ska Volvos XC90-bilar själva navigera på vissa specifika sträckor.

Efter några olyckor med autonoma fordon ute i världen under 2016 känns det inte självklart att försöken löper utan problem, även om branschen tydligt meddelar att andelen olyckor är betydligt mindre än för oss vanliga förare. Dessutom blir det också intressant att nästa vinter se hur sensorer och kameror klarar av de svenska vinterförhållandena med snö och is.

I det här numret har vi tillsammans valt ut de tio hetaste tekniktrenderna för 2017, där självkörande fordon är en. All spännande teknikutveckling under året kommer vi att ha koll på. Läs tidningen så har du också det.

För Ny Teknik är 2017 års 33-listeturné och final där årets 33 hetaste unga teknikföretag väljs ut en höjdpunkt. I år är det tioårsjubileum och tillsammans med vår partner Affärsvärlden siktar vi på att göra listan ännu hetare. Vill du vara med? Passa då på att redan nu anmäla ditt företag till listan på 33-listan.se/nominera.

Ny Teknik kommer under året att presentera en mängd nya produkter och tjänster. De kommer både från redaktionen och från marknadssidan. Den första tjänsten, som du kan läsa mer om här, handlar om rekrytering av ingenjörer.

Arbetslösheten bland ingenjörer är mycket låg och företagen har därför inte alltid så lätt att hitta rätt kompetens. Det ska Ny Teknik rekrytering hjälpa dem med.