Populärteknik

Kinesiska rymdfarare har dockat med Tiangong – så länge blir de kvar

Rymdfarkosten Shenzhou-15 dockar med rymdstationen Tiangongs Tianhemodul på onsdagen. Foto: Guo Zhongzhen/Nya Kina/AP/TT
Rymdfarkosten Shenzhou-15 dockar med rymdstationen Tiangongs Tianhemodul på onsdagen. Foto: Guo Zhongzhen/Nya Kina/AP/TT

Tre kinesiska rymdfarare har anlänt till rymdstationen Tiangong, uppger statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Publicerad

Ombord finns veteranen Fei Junlong som tillsammans med förstagångsrymdbesökarna Deng Qingming och Zhang Lu. Fei, 57, har återvänt till rymden för första gången på 17 år.

Ombord på Tiangong fanns tre personer sedan tidigare, som varit där sedan juni. När de återvänder till jorden i december har Kina genomfört sitt första personalbyte i omloppsbana.

Det sista steget innan en färdig rymdstation

För att testa rymdstationens förmåga att husera fler än tre taikonauter (kinesiska rymdfarare) kommer gruppen som redan är där att stanna kvar i en vecka innan de lämnar sina kollegor.

Det här är det elfte och sista rymduppdraget för att färdigställa rymdstationen. Den kommer sedan att vara i bruk i runt ett decennium och tillåta Kina att genomföra diverse experiment i nästintill ingen gravitation.

Kina uteslöts från den internationella rymdstationen 2011 men kommer alltså nu ha den andra permanent bemannad utposten i rymden.

Likt andra länder har även Kina planer på mer aktivitet i rymden och har tidigare lyckats ta en rover både till månen och till Mars. Under de kommande åren vill de bland annat ta prover från en jordnära asteroid och ta taikonauter till månen.