Digitalisering

Kinas övervakningskameror kan identifiera personer på gångstilen

Huang Yongzhen är vd för det nystartade företaget Watrix som har utvecklat en teknik för att känna igen människor på deras gångstil och kroppsform. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Huang Yongzhen är vd för det nystartade företaget Watrix som har utvecklat en teknik för att känna igen människor på deras gångstil och kroppsform. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Den kinesiska regimen har redan ett avancerat ai-system för ansiktsigenkänning på allmän plats. Men nu går inte heller den som täcker ansiktet säker för övervakningssamhället.

Publicerad

Kinesiska myndigheter har börjat använda sig av ett nytt övervakningsverktyg som med stor träffsäkerhet kan identifiera människor på deras kroppsform och gångstil. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Systemet har redan tagits i bruk på gatorna i Beijing och Shanghai, och ska kunna identifiera en person på upp till 50 meters håll.

”Folk behöver inte samarbeta med oss för att vi ska kunna identifiera dem. En analys av gångstilen går inte att lura genom att bara halta, gå med utspärrade fötter eller genom att huka sig, för vi analyserar hela kroppen”, säger Huang Yongzhen som är vd för Watrix som utvecklat systemet i en intervju med AP.

Han hävdar att träffsäkerheten i mjukvaran i nuläget ligger på 94 procent. Det är fortfarande inte lika bra som ansiktsigenkänning, men Huang Yongzhen bedömer att det är tillräckligt bra för att kommersialisera produkten. Tanken är att tekniken ska användas som ett komplement när det inte går att få en tydlig bild på en persons ansikte.

Watrix ai-mjukvara tar fram en siluett av personen på bilden och använder den för att skapa en modell över personens gångstil. Bilder från vanliga övervakningskameror räcker gott för att köra analysen, men än så länge fungerar tekniken inte i realtid. Filmsekvenser måste analyseras av ett datorprogram som i nuläget kan gå igenom en timmes övervakningsfilm på runt tio minuter.

Orsaken är att det är en tungrodd teknik jämfört med andra biometriska identifikationsmetoder. Tittar du på någons ansikte räcker det med en enda stillbild för att algoritmerna ska kunna identifiera personen. För att analysera gångstilen måste algoritmerna gå igenom en hel videosekvens.

”Det krävs större datorkraft för att göra gångstilsanalys eftersom du behöver analysera en hel sekvens bilder istället för en enda”, säger Mark Nixon vid universitetet i Southampton till AP.

Watrix grundades 2016 och har redan tagit in motsvarande runt 130 miljoner kronor i kapital för att utveckla tekniken, men de är inte ensamma om att satsa på den. Forskare i Japan, Storbritannien och USA har jobbat med teknik för att analysera gångstil i mer än tio år. Japansk polis inledde redan 2013 ett pilotprogram för att identifiera människor på gångstil, och Ny Teknik skrev för ett par år sedan om hur ett EU-finansierat forskningsprojekt jobbade mot samma mål.