Populärteknik

Kina blir först med Oneplus 11

OnePlus 11 har lanserats i Kina. Foto: OnePlus
OnePlus 11 har lanserats i Kina. Foto: OnePlus

Här samlar vi uppgifter, rykten och detaljer om Oneplus nästa toppmobil. Mobilen har nu lanserats i Kina, men Europa får vänta tills i februari. Här är specifikationerna.

Publicerad

5 januari 2023  

Som ryktena från i höstas gjorde gällande har Oneplus nya mobilen Oneplus 11 nu lanserats. Än så länge kommer mobilen bara att vara tillgänglig i Kina – det globala släppet blir 7 februari.  

Mobilen verkar inte skilja sig allt för mycket från tidigare modeller men Oneplus introducerar bland annat en kameradesign ”inspirerad av svarta hål”. Bakom den cirkulära glasskivan på telefonens baksida finns tre Hasselbladskameror. Huvudkameran har 50 megapixlar medan de andra har 48 (vidvinkel) respektive 32 (för porträtt).   

Oneplus 11 kommer med Snapdragon 8 Gen 2 och finns tillgänglig med minne upp till 16 gigabyte. Lagringen använder UFS 4.0-lagring vilket ger en hastighetsökning jämfört med tidigare modeller. Som tidigare förutspått har telefonen också en amoled-skärm på 6,7 tum och en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.  

Tillsammans med den nya telefonen lanseras även de brusreducerande hörlurarna Oneplus buds pro 2. En skillnad från den tidigare hörlursmodellen Oneplus buds pro är att dessa har två högtalarelement. Det första på 11 mm för bas och det andra på 6 mm för diskant och mellanregister. 

Tillsammans med telefonen lanserades även nya hörlurar. Foto: OnePlus
Tillsammans med telefonen lanserades även nya hörlurar. Foto: OnePlus

26 september 2022 

Oneplus kommande flaggskepp är fortfarande flera månader från att släppas, men en omfattande läcka verkar ha avslöjat det mesta om 11 Pro.  

Telefonen sägs bygga på Qualcomms kommande systemkrets Snapdragon 8 Gen 2 och har snabbladdning upp till 100 W, enligt läckaren Onleaks.  

Han är generellt träffsäker i sina läckor av kommande telefonmodeller, och har sedan tidigare publicerat en serie konceptbilder på hur Oneplus 11 Pro kan se ut. De är framtagna i samarbete med tekniksajten Smartprix

Foto: Smartprix/Onleaks
Foto: Smartprix/Onleaks

Alert slidern är tillbaka

Telefonen väntas få en amoled-skärm på 6,7 tum med QHD+-upplösning och en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz. Den kommer enligt uppgifterna att säljas med upp till 16 GB ram och upp till 256 GB lagring. 

Samarbetet med Hasselblad verkar bestå, och det blir i vanlig ordning en kameratrio med en 50 MP huvudkamera, en 48 MP vidvinkel och ett 32 MP objektiv med 2x zoom.  

En nygammal nyhet är att Oneplus, enligt den läckta designen, återinför en fysisk knapp för att växla över till ljudlöst läge. Det som på Oneplus-språk kallas för en alert slider. 

Oneplus 11 Pro kommer troligen att lanseras under första kvartalet 2023.