Samhälle

”KI-slarv” - eller mörkläggning?

Ny Tekniks reporter Monica Kleja. Foto: Jörgen Appelgren
Ny Tekniks reporter Monica Kleja. Foto: Jörgen Appelgren
Sten Heckscher presenterade sin utredning om KI och kirurgen Paolo Macchiarini i måndags. Foto: TT
Sten Heckscher presenterade sin utredning om KI och kirurgen Paolo Macchiarini i måndags. Foto: TT

ANALYS. Patienter har dött, medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset, KS, och Karolinska institutet, KI, har tagit skada liksom den kliniska forskningen i Sverige.

Publicerad

I går kom Sten Heckschers utredning av universitetets roll i Macchiarini-skandalen: ”Karolinska institutet och Macchiarini-ärendet”. KI:s ledning och forskare kan inte friskriva sig från ansvar för vad som hände patienterna, bedömer han.

KI-anställda var inblandade i planering och uppföljning av operationerna med konstgjorda luftstrupar. Men de formella vårdbesluten togs av ansvariga på sjukhuset. Smeten av oklar ansvarsfördelning solkar nu ned bägge institutionerna.

På KI saknar akten, med uppgifter om rekryteringen av Paolo Macchiarin, brev med tidiga uppgifter om att den nye stjärnkirurgen visat hänsynslöshet mot patienter och varit vårdslös med sanningen. De negativa referenserna, som europeiska experter skickat till chefer på KI, diariefördes aldrig.

Två patienter dog. Protokoll saknas också för den experimentella läkemedelsbehandlingen som den tredje patienten, en ung turkiska som lever under svåra förhållanden i USA, fick.

Läs mer:

Sten Heckscher anser beskedligt att bristerna i dokumenthanteringen handlar om slarv och en nonchalant attityd och förvaltningskultur på KI. Men vad säger att det inte handlar om mörkläggning av obekväma fakta?

I förra veckan landade också utredningen om sjukhusets roll i skandalen. I Kjell Asplunds utredning ”Fallet Macchiarini – utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset” framkommer att en klinikchef på sjukhuset satte två erfarna läkare att övervaka Macchiarinis kirurginsatser.

– En klok försiktighetsåtgärd, sa Asplund på presskonferensen i förra veckan.

Detta visar obarmhärtigt att varningsklockor ringde långt innan de misslyckade transplantationerna med luftstrupar ägde rum i operationssalarna i Solna.

Efter att Heckschers utredning presenterats på måndagen sparkades Harriet Wallberg, rektor på KI när Macchiarini anställdes där, från sin ställning som universitetskansler. Beslutet togs av forskningsministern Helene Hellmark-Knutsson. Flera ledamöter i KI:s styrelse får också gå när en ny styrelse förhoppningsvis ska ge KI en ”nystart”.

Läs mer:

Nya skrämmande detaljer kring Macchiarinis magiska tjusarkraft och framfart inom svensk vård och forskningsvärld har nu avslöjats.

Många är skakade och undrar: Är detta toppen på ett isberg – finns det mer information som borde fram i ljuset? Frågan hur det kom sig att operationerna inte stoppades i tid är viktig och borde undersökas mer.

Paolo Macchiarini har utöver transplantationerna gjort ytterligare 29 kirurgiska ingrepp i Sverige som nu granskas. Av dessa bedöms fyra kunna vara medicinskt tveksamma.

Monica Kleja, reporter på Ny Teknik