Innovation

KI-rektorer blir av med Nobeluppdrag

Harriet Wallberg petas från Nobelförsamlingen. Foto: Bertil Ericson / TT
Harriet Wallberg petas från Nobelförsamlingen. Foto: Bertil Ericson / TT

Förtroendet är så skadat efter Macchiarini-affären att de tidigare rektorerna nu petas från Nobelförsamlingen.

Publicerad

Karolinska institutets tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten petas från Nobelförsamlingen på grund av sin inblandning i den så kallade Macchiarini-affären.

– Förtroendet är förbrukat, säger Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann.

Beskedet kommer dagen efter att regeringen meddelat att Wallberg blir av med jobbet som universitetskansler.

Läs mer:

– Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann till TT.

Harriet Wallberg har varit ledamot i Nobelförsamlingen, som beslutar om pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin, sedan 2002. Beslutet om att hon och Anders Hamsten får gå fattades efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén.

– Jag har inte fått tag på dem. Men vi kommer så snart som möjligt att uppmana dem att avgå, säger Thomas Perlmann.

Det var sedan tidigare känt att Anders Hamsten inte deltagit i Nobelförsamlingens arbete i år. Nu visar det sig att inte heller Harriet Wallberg varit med.

– Det har inte gjorts offentligt, men hon har inte heller deltagit i årets arbete.

Rent formellt finns det ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt, säger Thomas Perlmann.

– Vi räknar givetvis med att de kommer att vilja avgå. De har ingen möjlighet att arbeta inom Nobelarbetet oavsett om de skulle avgå eller ej, säger han.

Wallberg var rektor för Karolinska institutet (KI) när skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes. Hans verksamhet _ som gick ut på att han tilläts experimentera med syntetiska luftstrupar på svårt sjuka patienter _ har utretts flera gånger om.

I går presenterades en rapport där anställningen och hanteringen av Macchiarinis verksamhet fick svidande kritik. "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen", konstaterades det.

Samma dag meddelade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) att Wallberg måste sluta som universitetskansler.

I Nobelförsamlingen finns fler ledamöter som varit delaktiga i rekryteringen. Urban Lendahl, som tagit en paus i församlingens arbete medan fallet utreds, samt Ernest Arenas och Edvard Smith undertecknade trots alla varningssignaler ett brev där KI stark rekommenderades att anställa Paolo Macchiarini.

– De här personerna har helt olika roller. Urban Lendahl har själv tagit konsekvenserna och deltar inte i årets arbete. När det gäller Edvard Smith och Ernest Arenas så är de två av dem som skrev under en skrivelse. Vi tycker inte att det är ett problem av en sådan art att det alls påverkar församlingen, säger Thomas Perlmann.