Populärteknik

Kan havsbruk rädda haven?

Fisheries, sustainability and development utgiven av Kungliga Skogs- och lantbruksakademien KSLA 2009, 480 sidor. Kan beställas från www.ksla.se eller akademien@ksla.se. Pris 100 kronor plus frakt.

Nästan hälften av den fisk vi konsumerar kommer numera från fiskodlingar, de flesta i Sydostasien. Fiskodlingarna ses som räddningen för haven, men de skapar nya problem. Den odlade fisken är känslig för sjukdomar och parasiter, och den kräver kräver stora mängder vildfångad fisk som foder.

Publicerad

Att världshaven håller på att bli överfiskade är väl knappast någon nyhet för de flesta. Tyvärr har internationella försök till regleringar av fisket mest varit tandlösa rekommendationer. Rovfisket fortsätter.

Haven täcker 70 procent av jordens yta, men det är bara på en liten del som det finns fisk i större mängd. 80 procent av all fisk finns på ett område mindre än tio procent av haven. Ute på de stora oceanvidderna är det ont om liv. De kan närmast ses som marina öknar. Där finns helt enkelt ingen näring.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här