Populärteknik

Kameran som fotar runt hörnet

Med hjälp av laserpulser som reflekteras mot ett föremål kan kameran via en serie bilder rekonstruera föremålet. Foto: MIT
Med hjälp av laserpulser som reflekteras mot ett föremål kan kameran via en serie bilder rekonstruera föremålet. Foto: MIT
Med hörnkameran kan räddningstjänsten hitta människor i fara. Foto: MIT
Med hörnkameran kan räddningstjänsten hitta människor i fara. Foto: MIT

Med hjälp av snabba laserpulser kan en kamera kika runt hörn. Perfekt för brandmän som letar efter människor i brinnande hus.

Publicerad

Nu finns kameran som tar bilder på föremål bakom hörnet. Än så länge är det inget för amatörfotografen, eftersom det krävs dyr och komplicerad utrustning. Men i framtiden kan den nya fotometoden användas för endoskopi vid undersökning av kroppen, i runt-hörnetvarnare för bilar och till skyddsutrustning för polis eller militär.

Metoden bygger på att mäta den tid det tar för en ljuspuls att lämna lasern, reflekteras ett par gånger och slutligen nå tillbaka till kameran.

För att det ska fungera krävs en femtosekundlaser och en så kallad ”streakkamera”. Lasern skjuter iväg extremt korta laserpulser (50 femtosekunder) mot exempelvis en öppen dörr till ett rum. Laserpulsen sprids mot dörren och belyser rummet och allt som finns därinne. Föremålen och väggarna i rummet reflekterar i sin tur tillbaka ljuset mot dörren och vidare mot kameran.

Specialkameran tar en serie bilder av det reflekterade ljuset med extremt korta intervall (2 pikosekunder). På så sätt registreras gångtiden från det att pulsen lämnar lasern, reflekteras och tills dess den når kameran. Processen upprepas sextio gånger med olika belysningsvinklar och registreringsvinklar, vilket ger tillräckligt med information för att en särskild algoritm ska kunna räkna fram en bild av rummet.

Den extremt korta laserpulsen och exponeringstiden gör att metoden kan användas även i dagsljus, hävdar forskarna vid Massachusetts Institute of Technology. Och enligt en av dem, Andreas Velten, kan en vanlig persondator användas för att framställa en tredimensionell avbildning av det som finns i rummet.

Ett användningsområde för kameran kan bli att kika in i hus under exempelvis brandbekämpning. Tekniken kan även användas i autonoma fordon och robotar för att undvika kollisioner.