Digitalisering

Källa: ”Snapchat ville köpa Narrative”

Snapchats Spectacles, ett par glasögon med inbyggda kameror. Foto: Snapchat/Spectacles.
Snapchats Spectacles, ett par glasögon med inbyggda kameror. Foto: Snapchat/Spectacles.

Svenska Narrative gick graven i höstas. Men det hade inte behövt sluta så. Enligt uppgifter ska Linköpingsbolaget ha fört samtal med Snapchat om ett uppköp.

Publicerad

I slutet av september släppte sociala bilddelningstjänsten Snapchat ett par glasögon med en inbyggd kamera som kan fånga händelser som inträffar i bärarens vardag.

Känns konceptet bekant? Svenska Narrative – tidigare Memoto – hade en liknande idé. Bolaget hade konstruerat en minikamera, liten nog att fästas på skjortkragen, som skulle dokumentera användarens liv genom att ta bilder var trettionde sekund.

Narrative rönt stor uppmärksamhet när den första kameran släpptes 2013. Samma år hamnade Linköpingsföretaget även på Ny Tekniks 33-lista.

Men företaget drabbades av stora ekonomiska problem, och i september stod det klart att Narrative inte gick att rädda.

Men historien om Narrative hade kunnat sluta på ett helt annat sätt. Enligt affärssajten Business Insider ska Snapchat nämligen ha fört diskussioner med Narrative om ett eventuellt uppköp.

Dessa förhandlingar ledde dock aldrig fram till en konkret affär.

Uppgifterna som Business Insider har publicerat kommer från anonyma källor, men i somras rapporterade Breakit att Narrative förde samtal med en icke namngiven intressent som vill köpa hela bolaget.

Efter konkursen i höstas har ett nytt kapitel i berättelsen om Narrative inletts. I oktober gick en grupp av före detta medarbetare ihop för att köpa hela bolagets tillgångar. Planen är nu att driva verksamheten vidare.