Digitalisering

Jobbslakt hos amerikanska it-företag

IBM och National Semiconductor säger upp tusentals anställda. Intel fryser löner. Arbetslösheten i Silicon Valley har nått 10 procent, för första gången sedan 1990.

Publicerad

IBM säger nu upp 5000 anställda på sin amerikanska avdelning Global Business Services. Företaget, som allt mer gått mot att arbeta med stora serviceavtal och liknande, tänker flytta en del av jobben till Indien. Sedan årsskiftet har uppsägningarna varit minst 10 000 personer. Åtgärden anses som kontroversiell, eftersom IBM samtidigt försöker få pengar från den amerikanska regeringens ekonomiska stimulanspaket. IBM har omkring 100 000 av 400 000 anställda i Indien, och personalen i USA har minskat stadigt under 2000-talet.

Detta trots att IBM i den senaste kvartalsrapporten visade en vinst på 4,42 miljarder dollar.

Alla företag i it-branschen känner av lågkonjunkturen, men än så länge verkar komponenttillverkarna ha drabbats värst. National Semiconductor säger upp en fjärdedel av personalen, 1725 personer. Det är bara början – analysfirman Gartner räknar med att den globala marknaden för processorer och andra kretsar sjunker mellan 24 och 33 procent i år. Det är ett smärtsamt rekord för branschen.

Trenden märks i datorvärldens andliga hemvist, Silicon Valley. Där har nu arbetslösheten nått 10 procent för första gången på 20 år. Värst drabbade är halvledartillverkarna, men hela it-branschen känner av de dåliga tiderna.

Processortillverkaren Intel har meddelat att man fryser lönerna för sina 84 000 anställda, samtidigt som förhandlingar pågår om att förändra personalens aktieavtal.