Populärteknik

Japan planerar att bygga en rymdhiss

Ett japanskt företag tror att en rymdhiss ska kunna tas i drift om 40 år.

Publicerad

Drömmen om en rymdhiss är en över hundra år gammal idé som först presenterades av den ryska vetenskapsmannen Tsiolkovsky, inspirerad av Eiffeltornet.

Sedan dess har många förslag lagts fram om hur en sådan skulle kunna byggas.

Nu har det japanska företaget Obayashi lanserat ett projekt för att konstruera en rymdhiss som ska kunna tas i bruk omkring 2050, skriver Daily Yomiuri.

Från en markstation dras kablar av kolnanorör 96 000 km upp i rymden, alltså en fjärdedel av avståndet till månen. I änden av kablaget monteras en motvikt som med hjälp av centrifugalkraften håller kabeln spänd.

På 36 000 kilometers höjd placeras den rymdbas som blir slutstation för hissen från jorden. Planen är att bygga hissar som kan transportera upp till 30 personer med en hastighet av 200 km/h. Då tar en resa drygt sju dygn och drivanordningen föreslås bli magnetiska linjärmotorer.

En fråga som ställs är om kolnanorör verkligen kan massproduceras till ett rimligt pris. Företaget tror även att det krävs ett stort internationellt samarbete för att realisera hissprojektet, enligt Daily Yomiuri.

– För tillfället kan vi inte uppskatta kostnaderna. Men vi ska försöka driva projektet så det inte bara förblir en dröm, säger en representant för Obayashi.