Innovation

James Webb-teleskopets bild visar 13 miljarder år gamla galaxer

Den första offentliggjorda bilden från James Webb-teleskopet visar en grupp med galaxer som har fått namnet SMACS 0723. Ljuset från galaxerna har färdats runt 13 miljarder år, från universums barndom. Foto: NASA/ESA/CSA via AP/TT
Webb-teleskopet jämfört med Hubble-teleskopet. Foto: Anders Humlebo
USA:s president Joe Biden (längst upp till vänster) tillsammans med vicepresident Kamala Harris (till höger) och Nasas högste chef Bill Nelson (i mitten till höger) under presentationen av den första bilden från James Webb-teleskopet. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Universums fjärran delar har fångats av det mest avancerade teleskop som har skapats. Den allra första bilden visar galaxer i universums barndom. En del av ljusen man ser har färdats i 13 miljarder år, säger den amerikanska rymdstyrelsen Nasas högste chef Bill Nelson.

Publicerad

Genom det nya James Webb-teleskopet kan vi se djupare och skarpare in i universum än någonsin tidigare. De senaste månaderna har teleskopet blickat miljarder år tillbaka i tiden och nu har en första leverans av bilder kommit.

– Det här är enormt spektakulärt, helt fantastiskt, Det här är det vi har drömt om, säger astrofysikern Garth Illingworth vid University of California till AP.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här