Innovation

Jakten på svenska jordartsmetaller

Erik Jonsson, SGU
Erik Jonsson, SGU

Än så länge är de få och producerar inte mycket. Men det finns alternativ till Kinas produktion av sällsynta jordartsmetaller. Även i Sverige.

Publicerad

Det pågår en febril jakt efter nya fyndigheter av de viktiga jordartsmetallerna.

- Det letas nya mineralfyndigheter över hela världen, även i Sverige, där det inte ansetts intressant på många år, säger Erik Jonsson, statsgeolog på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) i Uppsala.

Just nu söker svenska Tasmet - som ägs av det kanadensiska prospekteringsbolaget Tasman Metals - efter jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna.

Geologen Magnus Leijd på Tasmet sa tidigare i år till Ny Teknik att man har funnit höga halter av bland annat dysprosium, ett ämne som tål höga temperaturer och ofta används i specialmagneter i elmotorer och generatorer.

Tasmet har också tillstånd att starta liknande undersökningar i Almunge utanför Uppsala, Särna i norra Dalarna, Bastnäsfältet i Riddarhyttan, Söråker utanför Sundsvall och Ruoutevare i Jokkmokk.

Enligt de amerikanska råvaruexperterna vid Technology Metals Research (TMR) finns det i dag totalt 251 fyndigheter av jordartsmetaller i 24 länder. Av dem anser TMR att 13 är tillräckligt undersökta och så stora att det kan löna sig att utvinna dem (se lista nedan).

I oktober i år meddelade det japanska handelsbolaget Sumitomo att man vill satsa miljarder kronor för att öppna den nedlagda gruvan Mountain Pass i Kalifornien i USA.

Den amerikanska gruvan var i drift från början av 1950-talet, men stängde 2002 eftersom det var svårt att konkurrera med kinesiska leverantörer. Gruvan kritiserades också av miljöskäl. Ägare är företaget Molycorp Minerals.

Jordartsmetallerna används bland annat till vindkraftverk, elfordon och annan grön teknik. Kina dominerar världsproduktionen, med 90 procent av utvinningen.

I takt med att Kinas ekonomi växer slukar landet en allt större andel av metallerna för egen del.

I höstas varnade EU för att det i framtiden kan bli brist på jordartsmetaller.

Det finns gott om jordartsmetaller över hela världen, men de riktigt stora fyndigheterna är inte många och det är dyrt och tar lång tid, runt tio år, att öppna nya gruvor.

- Men om flera av de här större fyndigheterna kommer i gång med produktionen inom 3-8 år kan priserna på jordartsmetaller sjunka rejält, säger Erik Jonsson.

Här finns det viktigaste, icke-kinesiska fyndigheterna av jordartsmetaller:

  • Bear Lodge - Wyoming, USA, företag: Rare Element Resources Ltd.
  • Dubbo – New South Wales, Australien, Alkane Resources Ltd.
  • Hoidas Lake – Saskatchewan, Kanada, Great Western Minerals Group Ltd.
  • Kutessay II – Chui, Kirgizistan, Stans Energy Corp.
  • Kvanefjeld – Kujalleq, Grönland, Greenland Minerals and Energy Ltd.
  • Mount Weld – västra Australien, Lynas Corporation Ltd.
  • Mountain Pass – Kalifornien, USA, Molycorp Inc.
  • Nechalacho – Northwest Territories, Kanada, Avalon Rare Metals Inc.
  • Nolans Bore – Northern Territory, Australien, Arafura Resources Ltd.
  • Steenkampskraal – Western Cape, Sydafrika, Great Western Minerals Group Ltd och Rare Earth Extraction Company.
  • Strange Lake – Quebec, Kanada, Quest Rare Minerals Ltd.
  • Zandkopsdrift – Northern Cape, Sydafrika, Frontier Rare Earths Ltd.

    ·  Zeus – Quebec, Kanada, Matamec Explorations Inc.

     

    Tech metals research

Sällsynta jordartsmetaller

Till den här gruppen metaller räknas periodiska systemets grupp 3, skandium, yttrium och lantan samt de fjorton lantanoiderna.

Jordartsmetallerna används i dag i batterier och specialmagneter i hybrid- och elbilar, i vindkraftverk, solceller, lågenergilampor och annan ny, grön teknik.

Flera av de sällsynta jordartsmetallerna har först upptäckts i Sverige.

Källa: Technology Metals Research, Dudley Kingsnorth