Innovation

"Jag saknar Europaperspektivet"

Björn O Nilsson, vd IVA Foto: Lasse Lychnell
Björn O Nilsson, vd IVA Foto: Lasse Lychnell

Björn O Nilsson, vd på Ingenjörsvetenskapsakademien, tycker att forskningspropositionen borde lyft fram vikten av samverkan med forskning i övriga Europa. Forskningen får ett starkt och bra tillskott, anser han, men menar att innovationsfrågorna tappas bort.

Publicerad

Regeringen borde ha gjort mer för att markera hur den svenska forskningen kan samverka med den Europeiska. Det tycker Björn O Nilsson, vd Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva.

-Europaforskningen blir allt viktigare. Det finns goda skäl att koppla våra bästa forskare i samverkan. Här måste våra nationella satsningar passa in i de internationella forskningsprogrammen, säger han.

Björn O Nilsson har sedan tidigare välkomnat att regeringen förstärker forskningen ekonomiskt i propositionen, och menar att det inte var förväntat med skakig situation i Europa och ett år kvar till att en valbudget ska läggas.

-Man vinner inga val med pengar till forskningen. Därför imponeras jag av den här satsningen.

Björn O Nilsson har en bakgrund som forskare och företagsledare inom läkemedelsbranschen. Han tycker att regeringen gör helt rätt som har starkt fokus på life science, där 600 miljoner kronor riktas till forskning inom livsvetenskap bland annat inom forskningscentret Scilife lab.

Men propositionen handlar inte bara om forskning, utan är också en plan för hur regeringen vill stärka innovationsarbete. Där finns en förstärkning ekonomiskt av Vinnovas strategiska områden, och pengar riktade till forskningsområden med stor praktisk samhällsnytta som bland annat gruv-, mineral- och stålforskning.

Björn O Nilsson tycker att de satsningarna är bra, men menar att det blir snett att kalla det för en innovationsproposition. Mest beroende på att det handlar om så olika saker.

-En starkare innovationspolitik skulle kräva något helt annat. Innovationspolitik handlar inte i första hand om forskning. Sådant som företagsskattefrågan och incitament för FoU på företag är viktigare.