Digitalisering

It-jättar jublar över "wifi på steroider"

Microsoft och Google hör till dem som applåderar ett färskt amerikanskt beslut om vad som kallas "wifi på steroider". Det handlar om massor med luckor i finfina tv-frekvenser som nu är klara att användas för trådlös kommunikation.

Publicerad

Det var den amerikanska frekvensmyndigheten FCC som på torsdagen slog fast de tekniska reglerna för användning av "white spaces" – luckor med oanvänt spektrum bland attraktiva tv-frekvenser.

Som användning talas det bland annat om "wifi på steroider" eftersom frekvenserna är lägre än de som används för vanliig wifi, och därför har högre räckvidd.

"Genom att låsa upp det här spektrumet öppnas dörrar för nya industrier, det skapar amerikanska jobb och ger bränsle till investeringar och innovation", skriver FCC i ett pressmeddelande.

Luckorna i tv-frekvenserna utgör tillsammans en stor mängd spektrum som nu blir tillgängligt utan krav på licens, i analogi med wifi.

Enligt FCC handlar det om det största frekvensblocket på 20 år som görs licensfritt.

Problemet är att luckorna kommer och går på olika platser beroende på hur tv-stationer använder dem, och en teknisk utmaning har därför varit att hitta teknik som kan använda luckorna utan att störa annan användning.

FCC har tidigare skissat på två grepp

- en databas med uppgift om aktuell användning på olika geografiska platser, kombinerat med att apparaterna vet sin position och frågar databasen om det är fritt fram att sända.

- en teknik för att "lyssna" om frekvensen används för närvarande

Nyheten är att FCC beslutat avstå från den andra delen med lyssnande teknik och nöjer sig med databas och positionering. Fortfarande är det dock inte klart vem som ska driva databasen.

It-jättar som Google, Microsoft, Dell, och Motorola har i flera år lobbat för användningen av "white spaces", och ett principbeslut togs av FCC redan 2008 om att godkänna tekniken.

Dock är det först nu som de tekniska kraven spikats. En viktig del i FCC:s beslut är att trådlösa mikrofoner fått två reserverade kanaler i frekvensområdet.