Populärteknik

Ikeas solel driver hållbart flyktingläger

Solelsanläggningen stärcker sig ut i öknen utanför lägret. Foto: Ikea Foundation/Vingaland AB
Solelsanläggningen stärcker sig ut i öknen utanför lägret. Foto: Ikea Foundation/Vingaland AB

Omkring 20 000 människor på flykt från Syrien lever i lägret Azraq i Jordanien. Från och med denna vecka drivs lägret på solel med stöd från Ikea.

Publicerad

Den 17:e maj slog representanter för FN:s flyktingorgan UNCHR på solelsanläggningen som ska förse de boende i flyktinglägret Azraq med el.

Anläggningen, som byggts med stöd av Ikea, har just nu en kapacitet på 2 megawatt, men ska uppgraderas till 5 megawatt till och med år 2020. Den överskottsel som genereras ska utan kostnad gå till landets övriga elnät.

De 5000 nödboendena i lägret har från dess öppnande år 2014 stått utan elnät - belysning i området har bestått av omkring 500 solelsdrivna gatlyktor och soldrivna ficklampor.

”Världens första solcellspark i ett flyktingläger visar på ett paradigmskifte i hur den humanitära sektorn ska stödja personer på flykt. UNHCR i Jordanien kommer att spara miljoner dollar, samtidigt som de kapar koldioxidsutsläpp och förbättrar boendesituationen för några av världens mest sårbara barn och familjer”, säger Per Heggenes, vd för Ikea Foundation i ett pressmeddelande.