Populärteknik

Hur högt kan ett Legotorn bli?

En Legokloss kan belastas med 432 kg innan den pressas ihop. Foto: Lego och Open University
En Legokloss kan belastas med 432 kg innan den pressas ihop. Foto: Lego och Open University

Att bygga ett torn av Lego lika högt som Mount Everest är omöjligt. Plastbitarna pressas ihop och kan inte bära upp lasten.

Publicerad

Lite då och då uppstår nätdiskussioner om hur många Legoklossar som kan staplas på varandra innan bottenklossen pressas ihop. På Reddit fick frågan över tusen kommentarer utan att någon konsensus nåddes om svaret.

Därför bestämde sig BBC för att en gång för alla hitta det rätta svaret. De vände sig till forskare vid brittiska Open University där Ian Johnston som är lärare i matematik och teknik tog sig an frågan.

- Det är spännande att ta reda på detta då det är en helt ny fråga och nya frågor är alltid intressanta, säger Ian Johnston till BBC.

Han började leta på internet där han förväntade sig att hitta svaret. Men där fanns bara en massa spekulationer.

Tillsammans med sina kollegor placerade han därför en Legokloss i storlek 2x2 i en hydraulpress för att mäta hållfastheten.

- Vi var lite oroliga för att klossen skulle explodera så vi satte på oss skyddsglasögon och lämnade rummet när pressen jobbade, säger Ian Johnston.

Men det blev ingen smäll. Klossen liksom smälte och påminde om en liten bit varm camembert.

Den kraft som krävdes för att pressa samma klossen uppmättes till i genomsnitt 4 240 N vilket ungefär motsvarar en massa på 432 kg.

Då en kloss väger 1,152 gram var det lätt att räkna ut att en kloss kan bära 375 000 lika dana klossar innan den massakreras. Det blir ett 3 591 meter högt torn vilket besvarar den viktiga frågan.

Men det gäller bara 2x2-klossar.

- En 2x4-kloss tål inte lika mycket medan en 1x2-kloss klarar en större belastning, säger Ian Johnston till BBC.