Digitalisering

Huawei stängs ute från svenska 5g-näten

Huawei stängs ute från svenska 5g-näten. Foto: TT
Telia, med vd Allison Kirkby, är en av aktörerna som godkänts för att delta i auktionerna av 5G-frekvenser. Arkivbild. Foto: TT

Kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE är inte välkomna i svenska 5g-nät. Nu riktar operatören Tele2 kritik mot beslutet.

Publicerad

Den 10 november planerar Post- och telestyrelsen (PTS) att starta den första auktionen av 5G-frekvenser. Fyra sökanden, Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt Teracom, har godkänts för att delta i auktionerna, enligt ett pressmeddelande.

Men PTS - efter samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen - har som villkor att tillstånd inte ges till den operatör som använder utrustning från Huawei eller ZTE.

”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE”, skriver PTS.

Med centrala funktioner avser PTS mer eller mindre all infrastruktur i ett mobilnät: radioaccessnät (antenner och basstationer), transmissionsnät (transport av trafik mellan accessnät och corenät), corenät och drift- och underhållsnät för övervakning och styrning.

Det gäller för övrigt inte bara nyinstallation, även befintlig utrustning måste, om de ska användas för de frekvenser som de nya tillstånden avser, fasas ut senast 1 januari 2025.

PTS: ”Skyddar Sveriges säkerhet”

PTS kräver också att de centrala funktioner som ”är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige”. Även det arbetet ska vara genomfört senast 1 januari 2025.

– Att 5g-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS.

”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, skriver Säpochefen Klas Friberg i en kommentar.

"Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet", tillägger han.

Telenor skriver i ett pressmeddelande att deras 5g-corenät byggs av Nokia och Ericsson. Däremot har de inte beslutat om vilka leverantörer som ska användas för att bygga radionätet. Men efter dagens besked lär det knappast bli Huawei.

– Processen är fortfarande igång och förhandlingar pågår. Vi analyserar nu de nya krav som ställs av PTS i sin helhet och kommer att återkomma med besked i leverantörsfrågan. Vi har sedan tidigare som strategi att använda oss av flera olika leverantörer i vårt nät och det gör att vi inte är beroende av någon enskild aktör, säger Kaaren Hilsen, vd för Telenor i Sverige.

Tele2 kritiska till 5g-beskedet

Tele2 är däremot kritiska till beskedet.

– Tele2 är en utmanare som alltid förespråkat stark konkurrens. Att stänga ute enskilda leverantörer minskar konkurrens, vilket i slutändan leder till högre priser för slutkunderna. Men det är bra att myndigheterna äntligen kommer med ett besked och att 5g-auktionen kan hållas i höst. Den breda utrullningen av 5g i Sverige har redan försenats under lång tid, säger Joel Ibson, presschef för Tele2.

Vilka konsekvenser får det för er verksamhet?

– Vi kan nu slutföra vår upphandling av 5g-leverantör, erhålla 5g-spektrum i auktionen i november, och därefter äntligen påbörja den breda utrullningen av 5g som vi redan planerat. Det ser vi fram emot! De nya kraven innebär ingen större förändring av de planer vi redan har, mer än att vi kan behöva justera tiderna för när olika delar av utrullningen sker.

Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre, tycker inte att beskedet kom som en överraskning.

–  Det är bra att alla auktionsvillkor nu är tydliga, vi kommer att leva upp till de nya säkerhetskraven från PTS. Det har varit många turer i 5g-auktionen, vilket har försenat utbyggnaden. Detta var ett av de huvudscenarier vi planerat för, så vi är inte överraskade.

Vad säger Huawei om beslutet?

Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, är "besviken och överraskad" över beslutet.

– Vi hade absolut inte väntat oss det här, och jag tror inte att operatörerna hade gjort det heller.

Fredriksen menar att "det inte finns någon fakta" bakom att Huawei hänger ihop med kinesiska staten.

– Vi är ett privat bolag som verkat i Sverige i mer än 20 år med ett fläckfritt förflutet. Svenska myndigheter borde ha säkerhetstestat hela leverantörskedjan inklusive all personal i stället för att peka ut två bolag.

Men beskedet från de svenska myndigheterna betyder inte att Huawei lämnar landet.

– Vi kommer absolut att finnas kvar i Sverige även framöver, inte minst med en solid division för forskning och utveckling, säger Kenneth Fredriksen.

(Texten är uppdaterad)