Digitalisering

”Huawei och ZTE hot mot amerikansk säkerhet”

Huawei och ZTE bör stoppas från att sälja produkter och köpa andra bolag i USA. Det föreslår en utredning från det amerikanska representanthuset

Publicerad

Ericssons konkurrenter, de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE, är ett hot mot den amerikanska säkerheten. Det konstateras i en rapport från det amerikanska representanthuset.

I rapporten varnas för att de två bolagens utrustning kan användas av den kinesiska underrättelsetjänsten för spioneri. Bolagen anklagas också för brott mot de amerikanska immigrationslagarna, mutor och korruption.

Därför bör de två bolagen hindras från att sälja sina produkter och att inleda partnerskap eller köpa bolag i USA, är slutsatsen.

Utredningen har pågått i nästan ett år, men representanter från de två bolagen har inte lyckats ge tillfredsställande svar på anklagelserna, enligt rapporten.

William Plummer, chef för externa affärer på Huawei i USA, slår tillbaka anklagelserna, som han anser är grundlösa. Alla telekombolag är sårbara för olika cyberattacker, menar han.

Huawei i Sverige ger följande kommentar:

-Vi kommer även fortsättningsvis att vara öppna för dialog för att möta dessa anklagelser och Huawei har inte, och kommer inte, att riskera våra globala kommersiella framgångar eller våra kunders integritet för någon tredje part, regeringar eller andra, skriver Daniel Edlund, Huaweis presstalesman.