Startup
Hjälper techbolag att få lån: ”Banker har en stelbent kreditmodell”

Det norska crowdlendingbolaget Fundingpartner ska hjälpa teknikbolag att låna pengar från privata investerare med hjälp av en ny låneplattform. Inom kort lanserar bolaget i Sverige.
Fundingpartner har en låneplattform där 13 000 nordiska investerare är redo att investera i olika lån. Lånen återbetalas sedan löpande, vilket gör att investerarna kan återinvestera pengarna och därmed nyttja ränta-på-ränta-effekten.
Bolaget erbjuder lån till fastighetsprojekt samt till teknikföretag och andra mindre företag som ofta inte får tillräcklig bankfinansiering för att växa.
– Banker har generellt en stelbent kreditmodell, vilket kan göra det svårt för bolag inne i en tillväxtresa att skala upp utan att ge ifrån sig en växande del av ägandeskapet. Det är inte nödvändigtvis vägen att gå för alla om man har gott kassaflöde. Vi utmanar marknaden att kunna vara mer flexibla, säger Geir Atle Bore, vd för Fundingpartner, till Ny Teknik.
Växtvilja
Förra året förmedlades lån på drygt en halv miljard norska kronor genom Fundingpartners låneplattform – och ambitionen är att siffran ska fördubblas i år. Växtviljan är också anledningen till att bolaget nu lanserar i Sverige.
– I Norge har vi idag cirka 50 procent av marknaden, men målet är att bli störst, både i Sverige och i Norden, säger Geir Atle Bore.
De bolagslån som kan komma att vara aktuella är tillväxtbolag som befinner sig i uppskalningsfas. Det kan handla bland annat handla om bolag som ofta behöver ta till aktiefinansiering för att växa.
– Vi ser att teknikföretag har svårt att få tillräcklig bankfinansiering. Detta beror ofta på att de inte har påtagliga tillgångar som till exempel fast egendom. Vi tror att dessa företag besitter ett värde, så länge tekniken de har utvecklat attraherar kunder och genererar intäkter. Vi har hämtat idén från Silicon Valley, där den här typen av finansiering är vanlig, säger Geir Atle Bore.
1–20 miljoner kronor
Nyligen erbjöd bolaget lån till företaget Levels, vilket lockade över 200 investerare. Normalt sett är summorna mellan 1 och 20 miljoner kronor, även om Fundingpartner även har beviljat större lån än så.
– Mycket beror på företagets behov och dess säkerheter. Det är inte ovanligt att större lån delas upp i olika faser för att säkerställa en löpande delfinansiering, säger han.
Hur ser ni på de risker som finns i samband med investeringar i teknikföretag?
– Vår största nordiska avdelning är vårt kreditteam, som består av personer med gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet från några av världens ledande aktörer inom ekonomi och finans. Vårt kreditteam går igenom varje ansökan individuellt och gör sitt bästa för att endast släppa igenom kreditvärdiga företag. Vi har även tagit fram en specialanpassad kreditmodell som vi använder för att analysera kreditvärdigheten hos de företag som ansöker, säger Geir Atle Bore.
Hur ser er egen tillväxtresa ut framöver?
– Vår ambition är att bli en betydande aktör på den svenska marknaden, men vi kommer att växa stegvis i trygg takt och minimera antalet misstag längst med vägen. I Sverige ska vi skala upp vårt lokala kreditteam efter sommaren och vi ser fram emot att växa ytterligare innan årsskiftet, säger Geir Atle Bore.
Schibsted och DNB finansierar
Sedan starten 2017 har Fundingpartner förmedlat totalt 322 lån inom ett flertal olika branscher. Kreditförlusterna är under 0,7 procent, och det genomsnittliga räntenettot för investerarna är 9 procent. Bolaget tog tidigare i år in 44 miljoner, från bland annat Schibsted och DNB – just i syfte att växa på den svenska marknaden.