Startup

Heta 33-bolaget siktar på USA

Kristina Lagerstedt, med blommorna, tillsammans med kollegorna på 1928 Diagnostics. Foto: Kalle Wiklund
Kristina Lagerstedt, med blommorna, tillsammans med kollegorna på 1928 Diagnostics. Foto: Kalle Wiklund

33-LISTAN. En nyskapande teknik för snabb och effektiv diagnostik av infektioner. Det gav 1928 Diagnostics vinsten när 33-listans deltävling i Göteborg avgjordes. Nu satsar det unga bolaget på USA-marknaden.

Publicerad

I förra veckan tävlade 1928 Diagnostics tillsammans med två andra unga teknikbolag i 33-listans regionala deltävling i Göteborg.

Kristina Lagerstedt från 1928 Diagnostics talade då om att infektioner som vi tidigare har kunnat bota nu har blivit dödliga. Deras bidrag i kampen mot antibiotikaresistens är den molnbaserade programvaran Alex, döpt efter bakteriologen Alexander Fleming som upptäckte penicillinet 1928.

Ett av problemen i dag är att tar det lång tid, ofta flera dagar, för sjukhusen att hitta rätt typ av antibiotika. Sätts fel sort in blir behandlingen verkningslös – och i värsta fall kan patientens tillstånd förvärras.

Med hjälp av programmet Alex kan den processen snabbas på rejält. Sjukhusen tar ett blod- eller urinprov på patienterna och skickar det till Alex, som dna-analyserar provet för att matcha bakterien mot andra, tidigare kända fall som finns i systemets databaser. På så sätt blir det möjligt för sjukhusen att – på mindre än 24 timmar – fastställa vilken sorts antibiotika som behövs.

Diagnostekniken kan också användas för att kartlägga hur multiresistenta bakterier breder ut sig.

1928 Diagnostics lösning imponerade på publiken och den lokala juryn i Göteborg.

– Det känns sjukt bra att vinna i kväll. Att vi får en placering på 33-listan visar att vi är på väg att etablera oss som bolag. Det ger en kvalitetsstämpel, sa Kristina Lagerstedt, tidigare cancerforskare.

Systemet har hittills testats på tre sjukhus i Sverige. Men för att bolaget ska få börja sälja sin produkt i Europa måste tekniken först bli CE-certifierad och den processen väntas bli klar i slutet av 2017. Parallellt med detta har bolaget också börjat titta på hur man kan vidareutveckla Alex genom att lägga till nya typer av bakterier.

– I dag har vi Staphylococcus aureus, i folkmun känt som sjukhussjukan. Det som ligger närmast efter det är tuberkulos, så kallade gramnegativa bakterier, men också enterokocker.

Bolaget har också ett annat viktigt mål i sikte: USA. 1928 Diagnostics jobbar just med en förstudie innan man ska skicka in ansökan för FDA-godkännande under nästa år. Det är ett måste för att kunna ta sig in på den attraktiva amerikanska sjukvårdsmarknaden. I dagarna åker Kristina Lagerstedt till Kalifornien där bolaget bland annat ska delta i Vinnovas acceleratorsprogram Tinc i april.

– Målet med Tinc är att förstå vad tillväxt är, och få tips för vi ska kunna växa på rätt sätt på en global marknad. Men jag åker dit redan nu för att förboka möten med kunder, jurister och mentorer för att få en bättre uppfattning om vad som krävs för att öppna marknaden i USA.

Missa inte 33-listefinalen

Gör: Digital DNA-analys av multiresistenta bakterier.

Ort: Göteborg.

Anställda: 6.

Startår: 2014.

Finansiering: Riskkapital från affärsänglar, samt stöd från EU, Vinnova och VGR, Västra Götalandsregionen. Bolaget söker just nu finansiering i en så kallad serie A-runda.

Övrigt: Grundarna Kristina Lagerstedt, Susanne Staaf och Erik Kristiansson har alla forskarbakgrund, styrelseordförande Olof Sköld är serieentreprenör.

Den 4 april presenteras årets 33-lista i sin helhet på Münchenbryggeriet i Stockholm. Klara för listan redan nu är bolagen Epishine, Luna LEC, Spectronic Medical och 1928 Diagnostics, vinnare i 33-listans regionala finaler.

Men de andra bolagen som varit med och tävlat, däribland BLB Industries och Moninvent i Göteborg, har fortfarande en chans att komma med på listan.

För mer information om finalen: 33-listan.se.