Startup

Hela listan: Här är Sveriges hetaste teknikstartups

Några av de som kom med på 33-listan 2018.
Några av de som kom med på 33-listan 2018.

33-LISTAN. Framtidshopp. Uppstickare. Nytänkare. Här är 33 företag som är morgondagens stjärnor.

Med en stor bredd i svensk teknikutveckling visar Ny Teknik och Affärsvärlden upp Sveriges mest lovande startupföretag som tagit plats på årets 33-lista, som presenteras för elfte året i rad

I år finns några tydliga trender bland de 33 teknikföretagen på listan: dataanalys, artificiell intelligens och maskininlärning.

Teknikområdena spänner från energilösningar, bioteknik och robotik till it-säkerhet, bildanalys, röstanalys och logistiklösningar. Men alla 33 företagen har en sak gemensamt: de bygger på en egen teknisk innovation som har potential att nå en internationell marknad.

33-listans företag utses av Ny Teknik och Affärsvärldens redaktioner. Målet är att utse de unga teknikbolag i Sverige som har störst möjlighet att bli ledande inom sitt område.

Här är vinnarna:

Det här är 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget:

1. Är baserat på en innovation.

2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket.

3. Ej är noterat på någon form av handelsplats.

4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp i år har varit: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.