Övriga nyheter

Hawking utmanar: Vart tar svarta hål vägen?

Den världskände brittiske fysikern Stephen Hawking besöker Stockholm nästa vecka för att delta i en forskningskonferens. Få forskare har uppnått samma stjärnstatus som han. Sitt stora forskningsgenombrott gjorde han 1974 och visade då att rymdens svarta hål är grå snarare än svarta. Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Svarta hål är egentligen grå. Dessutom töms de på innehåll för att på sikt lösas upp.Det har fysikens egen megastjärna Stephen Hawking räknat ut. Nästa vecka kommer han till Stockholm.

Publicerad

De har en glupande aptit och slukar allt i sin närhet. Inget som hamnar i deras våld kommer någonsin loss. Så såg bilden av svarta hål länge ut. Men 1974 kunde den brittiske fysikern Stephen Hawking presentera beräkningar som visar att hålen snarare är grå. Det beror på att de trots allt läcker ut lite strålning. Fenomenet, som fick namnet Hawkingstrålning, klassas av många fysiker som hans allra viktigaste upptäckt.

– Det var en insikt han drabbades av och som sedan kunde bevisas med Einsteins relativitetsteori och kvantmekaniken, säger Bo Sundborg, lektor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här