Digitalisering

Här visar Samsung upp Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Peter Ottsjö
Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Peter Ottsjö

MWC. Samsung har för första gången visat upp sina flaggskeppstelefoner, Galaxy S9 och S9+, på Mobile World Congress i Barcelona.

Publicerad

Samsung ägnade som väntat mycket tid åt telefonernas nya kameror. Bland annat har de Snapdragon 845-utrustade modellerna begåvats med olika bländare som automatiskt anpassar sig till omgivande ljusförhållanden.

Uppseendeväckande nog är en av bländarna f/1,5, ett rekord för smarta telefoner, och gör att Galaxy S9 och S9+ ska klara dåliga ljusförhållanden bra. Däremot är det bara S9+ som har dubbla linser på baksidan, en bred och en för plusmodellen exklusiv telefotolins.

För den som gillar att spela in slow motion-filmer så erbjuder Samsung nu möjligheten att spela in i 960 bilder per sekund. Det är fyra gånger fler bilder per sekund än något mobiljätten tidigare mäktat med. Det går dessutom att använda en slow motion-film som bakgrundsskärm om man så önskar.

Ett annat rykte som omgärdat de nya telefonerna är möjligheten att skapa personliga animerade emojis och det är nu bekräftat. Till skillnad från det Apple gjort med Iphone X så är emojifigurerna i Galaxy S9 och S9+ baserade på användarens utseende. Men man kan också välja bland flera Disneyfigurer, däribland Musse Pigg.

När det gäller högtalarna är de numera två och utrustade med Dolby Atmos som enligt Samsung ger bioljud, något som känns föga troligt. De passade dessutom på att ge Apple en känga när de berättade att de bevarat möjligheten att använda standardhörlurar.

Samsungs Bixby kan känna igen föremål

Samsungs ai-assistent Bixby fick också en del kärlek. Visserligen vill det sydkoreanska bolaget att Bixby och deras iot-division Smartthings ska interagera i betydligt större utsträckning än idag, men den visionen ska uppenbarligen förverkligas genom att ta små steg i taget.

Med S9 och S9+ kan Bixby översätta språk och känna igen föremål när man riktar telefonernas kameror mot något. Det fungerar till exempel om man vill förstå vad som står på en skylt eller på en meny.

Utöver det kan Bixby lägga på ett lager av AR-makeup om man inte hunnit sminka sig men ändå vill göra det bästa av sin selfie.

Om du tycker att telefonerna är bekanta så är det ingen tillfällighet: Samsung är uppenbarligen så förtjusta i designen av föregångarna Galaxy S8 och S8+ att de nya modellerna mer eller mindre är identiska med sina äldre syskon. Samsung har dock tack och lovat flyttat fingeravtrycksläsaren så att man inte riskerar att smutsa ner kameralinsen.

Specifikationer Galaxy S9 och Galaxy S9+

Storlek: 5,8 tum (S9) och 6,2 tum (S9+).

Vikt: 163 gram (S9) och 189 gram (S9+).

Skärm: Quad HD+ Super AMOLED (2960x1440).

Minne: 4 gb ram, 64 gb (S9), 6 gb ram (S9+).

Operativsystem: Android Oreo.

Batterikapacitet: 3000mAh (S9), 3500 mAh (S9+).