Opinion

”Här ska Sverige bli världsledande”

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Sverige ligger i topp på att skapa ett briljant ljus på Max IV, men övriga världen jobbar på att komma ikapp. Det skriver Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad

Flera kämpar om titeln, men just nu är Sverige bäst i världen på att skapa ett briljant ljus i och med Max IV-ringen i Lund. En titel som man räknar med att få behålla i åtminstone några år. Samtidigt vill resten av världen komma ikapp, genom att använda den teknik som har utvecklats i Lund.

Vår reporter Anna Orring har åkt till Skåne och träffat flera av dem som jobbar på anläggningen. De är mycket stolta över sin synkrotronljuskälla som kan gå närmare och se mer än vad som är möjligt i ett mikroskop. Här ska svensk forskning ta ett kliv framåt, men först gäller det för forskarna att lista ut vad de vill undersöka med röntgenstrålarna.

Sex miljarder kronor kommer att ha plöjts ned i Max IV när den är klar. De pengarna ska man inte försöka att få in av forskarna: all forskning får gratis tid vid experimentstationerna, oavsett om det är universitet eller företag bakom. Men vill man inte publicera sina resultat får man betala.

Ny Tekniks Jonas Askergren förklarar i en grafik det svåra på ett sätt så alla förstår.

Läs mer:

IoT-podden spelar snart in sitt tredje avsnitt. I det första var Linda Krondahl från hårdvaru-hubben Things gäst och i det andra kom både Elin Ekehag och Isak Utegård från uppstartsföretaget Stilla.

Läs mer:

Programledarna Paulina Modlitba Söderlund och Fredrik Karlsson har verkligen fått till intressanta och trevliga samtal. Lyssna där poddar finns.

Bäst i Sverige på produktion har Volvo Penta utsetts till. Vi har besökt fabriken i Vara och kan nu berätta vad som gör båtmotorfabriken så framgångsrik.

Enkelt uttryckt: de har digitaliserat instruktionerna till montörerna. Det ger enklare byte mellan olika produkter och det blir smidigare att ta in extrapersonal vid arbetstoppar.

Läs mer: